«Ψάχνουν» 24.000 αναπληρωτές για τη νέα χρονιά

Επαρκή κονδύλια για μόλις δύο χιλιάδες αναπληρωτές, ενώ αναζητούνται σχεδόν 24.000 για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Σε αγώνα δρόμου με μακρινό τερματισμό, την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για την πρόσληψη πλέον των 20.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ώστε να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία με τεράστια κενά, αποδύεται το υπουργείο Παιδείας.

 

Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός επαρκεί για να καλύψει μόνο 2.000 προσλήψεις, ποσοστό λιγότερο από το 10% των εκτιμώμενων ως αναγκών προσλήψεων αναπληρωτών για τα νέο σχολικό έτος.

 

Αναζητούνται πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για την πρόσληψη των λοιπών όπως είχε γίνει και πέρυσι, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν βρεθεί στο σύνολό τους.

 

Πάντως πριν από λίγες ημέρες το θέμα ετέθη κατά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώθηκε και ζήτησε να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς σοβαρά κενά, οπότε θεωρείται πιθανό ότι τελικά θα αποδεσμευτούν τα κονδύλια που απαιτούνται, έστω και αν αυτό γίνει με τη μέθοδο του μαρτυρίου της σταγόνας.

 

Όπως έχει επισημάνει εδώ και δύο εβδομάδες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται οριακή κυρίως λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών, οι οποίες από περίπου 6.500 πέρυσι, προβλέπεται φέτος να εκτιναχθούν σε πάνω από 10.000.

 

Ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος, είχε υπολογίσει τις ανάγκες σε αναπληρωτές στο ερχόμενο έτος ανάμεσα σε 20.000 και 24.000 συγκριτικά με τους περίπου 15.000 που προσελήφθησαν πέρυσι και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.

 

Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας είχε προϊδεάσει από τα τέλη Ιουνίου ότι το συντριπτικό ποσοστό των προσλήψεων θα επιδιωχθεί να γίνει και φέτος μέσω του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε βρει έναν τρόπο κάλυψης των κενών που αποτελεί υπόδειξη και για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ