Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στη Θεσσαλονίκη

Την πραγματοποίηση εναέριων ψεκασμών για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών στον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης αποφάσισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα, μετά τη διαπίστωση έντονης όχλησης λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού ενηλίκων κουνουπιών στις ρυζοκαλλιέργειες.

 

Η εναέρια ακμαιοκτονία θα γίνει με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) με ειδικό ελικόπτερο και θα καλύψει έκταση 120.000 στρεμμάτων ακατοίκητης έκτασης (ρυζοκαλλιέργειες). 

 

Όπως έγινε γνωστό από την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις ως δύο ωρών το ανώτερο και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως την Παρασκευή 31 Ιουλίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Θα χρησιμοποιηθούν, άλλωστε, κατάλληλα σκευάσματα που έχουν την προβλεπόμενη άδεια του Υπουργείου Υγείας για το σκοπό αυτό.

Η διενέργεια των ψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου που διαθέτει τον προβλεπόμενο κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και αυξημένη εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές ενώ οι δράσεις θα επιβλέπονται από αρμόδιους επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Δέλτα. 

Οι ψεκασμοί θα γίνουν σε ακατοίκητες περιοχές που απέχουν πάνω από δύο χιλιόμετρα από τους οικισμούς της περιοχής, ωστόσο για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ευρεία ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές Αρχές ώστε στο σύντομο χρονικό διάστημα των ψεκασμών να μη κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι τοπικοί αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το περασμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι των δράσεων προνυμφοκτονίας από αέρος και εδάφους στην περιοχή του κάμπου Χαλάστρας και στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον των οικισμών της Περιφέρειας. Ο σκοπός τους ήταν να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και να σχεδιαστούν οι επόμενες ενέργειες στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.