«Πυρετός» διαβουλεύσεων στο Μαξίμου

Συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει, μέσα στη μέρα, στους θεσμούς και στο Eurogroup, συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει ως αντάλλαγμα για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως επικεφαλής του ΔΣ του ESM με επιστολή του προς τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους ενημέρωσε και τυπικά για την λήψη του ελληνικού αιτήματος για βοήθεια και ανέφερε τις επόμενες ενέργειες.

 

Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις σε κάθε δυνατό επίπεδο διεξάγονται έτσι ώστε η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της να «κλείσει» πριν από την οριστική καταληκτική ημερομηνία της Κυριακής.

 

Τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής πλευράς καταρτίζουν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια την πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ ο πρωθυπουργός είχε επαφές χθες επιστρέφοντας από το Στρασβούργο τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τους Στ. Θεοδωράκη, Δ. Κουτσούμα και Φ. Γεννηματά.

 

Στο μεταξύ, για αισιόδοξα μηνύματα που φέρνουν την κυβέρνηση κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους της έκανε λόγο το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

 

“Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ήδη από χθες υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο έτσι ώστε να επέλθει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν”, υπογράμμισε.

 

Και συνέχισε: “Στο Eurogroup θα έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια που θα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε συμφωνία. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και από τον κ. Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο”.

 

Σχετικά με τις επερχόμενες διαδικασίες ανέφερε ότι “θα γίνει κάποια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή, οπότε θα είναι και η πρώτη συζήτηση, θα γίνει και το EuroWorking Group, οπότε μέχρι το Σάββατο στην ουσία θα γνωρίζουμε” ενώ αναγνώρισε ότι ενδεχομένως “αν όλα πάνε καλά” δεν γίνει η σύνοδος κορυφής της Κυριακής.

 

“Το ζητούμενο είναι να έχει υπάρξει όλη η απαραίτητη προεργασία και σε συνεννόηση με τα άλλα επιτελεία των άλλων υπουργών Οικονομικών αλλά και με τους αξιωματούχους του Eurogroup έτσι ώστε η πρόταση η οποία θα φθάσει στο Eurogroup να είναι μια πρόταση με όλα αυτά τα εχέγγυα τα οποία θα καταλήγουν σε μια θετική κατάληξη”, τόνισε.

 

Πηγή: Έθνος