Πυροσβέστες: “Πέφτουμε στη φωτιά με λιγότερα καναντέρ”

Ανοχύρωτη είναι φέτος η Ελλάδα μπροστά στον κίνδυνο των πυρκαγιών. Τα εναέρια μέσα είναι λιγότερα από ποτέ, τα πυροσβεστικά οχήματα σε μεγάλο βαθμό είναι είτε ασυντήρητα είτε με φθαρμένα ελαστικά. Οι πυροσβέστες θα κινούνται στα πύρινα μέτωπα με ληγμένα κράνη και με μπότες…πενταετίας, εκτός κι αν πληρώσουν καινούργια από την τσέπη τους.

 

Την παραδοχή ότι «δεν είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης» έκανε προ ημερών και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου. Ακόμα και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που πετούν τα πυροσβεστικά πάνω από τις φωτιές, μιλούν για «ελαφρώς περιορισμένα έναντι προηγούμενων ετών πτητικά μέσα».

 

Εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση τα άμεσα να επέμβουν καναντέρ θα είναι 14, την ώρα που η Ελλάδα αριθμεί 23. Η κατάσταση, όμως, μπορεί να είναι και χειρότερη. «Φέτος μετράμε ήδη ένα καναντέρ 415 λιγότερο και μάλιστα καινούργιο, αυτό που προσθαλασσώθηκε πρόσφατα με σοβαρή βλάβη στο Θερμαϊκό. Άλλα δύο – τρία CL 215 δεν μπορούν να συντηρηθούν. Έτσι, σε σχέση με πέρυσι, υπολογίζουμε να έχουμε τρία – τέσσερα λιγότερα καναντέρ. Από 11 το περσινό καλοκαίρι, είναι τώρα σε ετοιμότητα μόνο 8» λέει στα «ΝΕΑ» ο πύραρχος Γιώργος Βιντζηλαίος, μέλος στο ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ).

Πηγή: TA NEA