“Ραντεβού τον Σεπτέμβρη” έδωσαν το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα

«Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» έδωσαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς αποφασίστηκε να αρχίσει τότε η επόμενη – 5η κατά σειρά – αναθεώρηση του μνημονίου, η οποία θα συνδεθεί και με τη νέα διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

 

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την πρωινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανέφερε ότι «υπάρχει μία λίστα με θέματα που θα πρέπει να επισπεύσουμε και ο Αύγουστος θα είναι μήνας σκληρής δουλειάς για εμάς».

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να είπε, αστειευόμενος προς τους εκπροσώπους των δανειστών ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα. Να έχουμε ανταπόκριση, να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι “αμερικανικός Αύγουστος”».

 

Ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε την ολιγοήμερη επίσκεψη της τρόικας ως «εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση. Δεν υπήρξαν τριβές, ήταν φιλικότατη η συζήτηση. Ήθελαν να έχουν μία αντίληψη για το πού βρισκόμαστε και συζητήσαμε την πορεία του Προγράμματος».

 

Η κυβέρνηση επιταχύνει τώρα για την ολοκλήρωση του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα, τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης.

 

Πάντως, για την ελληνική πλευρά, το κύριο «όπλο» της απέναντι στους δανειστές θεωρείται η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού («παρά τις τριβές», όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών), η οποία δίδει τη δυνατότητα να τεθούν προς την τρόικα ζητήματα ελάφρυνσης των πολιτών. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εάν τον Σεπτέμβριο θα τεθεί και το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, απάντησε «έχουμε καιρό να τα πούμε ξανά».

 

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν η τρόικα έθεσε ως «αγκάθια» τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια (π.χ. ένστολοι), δήλωσε λακωνικά «είδαμε όλη τη γκάμα των θεμάτων».

 

Σημειώνεται ότι, ίσως και αύριο, πιθανόν να υπάρξει και ανακοίνωση της τρόικας για την ολοκλήρωση της μίνι αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ