Ρύθμιση – πακέτο για τα προαπαιτούμενα

Με μια σημειολογική κίνηση, ικανή να διαψεύσει τις όποιες επιφυλάξεις εταίρων και δανειστών για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας, η κυβέρνηση προωθεί τάχιστα την ψήφιση στη Βουλή των πρώτων έξι προαπαιτούμενων ενεργειών που αφορούν τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο-σκούπα που θα περιλαμβάνει τις τρεις βασικές δράσεις που πρέπει να αποτελέσουν νόμους του κράτους, ενώ ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες τρεις κυβερνητικές αποφάσεις.

 

Στο νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ επείγοντος (μία ημέρα συζήτηση στην επιτροπή, μία ημέρα συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια) θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις:

 

1. Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

2. Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

3. Για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την ψήφιση του νομοσχεδίου-σκούπα, ενώ οι πιο έμπειροι κοινοβουλευτικοί θυμίζουν ότι στα θερινά τμήματα υπάρχει και η διαδικασία αντικατάστασης εκείνων που είτε δηλώνουν κώλυμα είτε διαφωνούν με ορισμένες εκ των ρυθμίσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους -με τα προαπαιτούμενα- υπουργούς να επισπεύσουν την προετοιμασία των σχετικών κειμένων και ο κ. Γκ. Χαρδούβελης είναι εκείνος ο οποίος θα τα συμπεριλάβει όλα σε ένα τελικό νομοσχέδιο.

 

Η Αθήνα θέλει να έχει τελειώσει με το πρώτο κύμα των αλλαγών μέχρι την 7η Ιουλίου το αργότερο, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

 

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλώντας αργά χθες το απόγευμα στο «Εθνος» σημείωναν ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων, εκτός του ότι θα αποδεσμεύσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ (1+1), θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ανοίξει τη δική του ατζέντα, η όποια περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις στο επίπεδο της φορολογίας (αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, μείωση της έκτακτης εισφοράς).

 

Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο η ψήφιση και των δράσεων θα στείλει το μήνυμα στο εξωτερικό αλλά και σε βουλευτές-μέλη της πλειοψηφίας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κωλυσιεργίας ή επαναδιαπραγμάτευσης ήδη συμφωνημένων μέτρων.

 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου-σκούπα που αφορά τις δράσεις του Μαΐου, θα ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για την προώθηση στη Βουλή του δεύτερου τμήματος των δράσεων (προαπαιτούμενα Ιουνίου).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάτμηση της ΔΕΗ θα προωθηθεί ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, αφού υπάρξει τελική συνεννόηση με την τρόικα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ξεχωριστό νομοσχέδιο θα υπάρξει για το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης του «μαύρου» πολιτικού χρήματος (οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ήδη προετοιμαστεί από τον πρώην υπουργό κ. Γ. Μιχελάκη), αλλά και για τα δάση.

 

Πηγή: Έθνος