Ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι οι αναποφάσιστοι

Στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης, στρέφονται τα κομματικά επιτελεία την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

 

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν αγγίζει ακόμα και το 19%, ποσοστό που το τρίτο κόμμα βλέπει με τα κιάλια. Έτσι γίνονται οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος.

 

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο θα κλειδώσει τη διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους -ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να δώσει αυτοδυναμία στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

 

Τη Δευτέρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων της GPO και της ALCO. Το προβάδισμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από 4% έως 4,4% έναντι της ΝΔ, ωστόσο ενδιαφέρον έχουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων, οι οποίοι είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιο κόμμα θα στηρίξουν, είτε δεν είναι βέβαιοι για την επιλογή που έχουν κάνει.

 

GPO: Στο 19% οι αναποφάσιστοι

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της GPO έξι ημέρες πριν από τις εκλογές, ένα ποσοστό 19% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ή δεν αισθάνεται σίγουρο για την επιλογή κόμματος που έχει κάνει.

 

Τα ποσοστά ενδεικτικά:

 

  • Πολύ ή αρκετά σίγουροι 81%
  • Λίγο ή καθόλου σίγουροι 13%
  • ΔΞ/ΔΑ 6%

 

Από αυτό το 19% που δηλώνει λίγο ή καθόλου σίγουρο ή δεν απάντησε στην ερώτηση, το 50% δηλώνει ότι θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει την ημέρα των εκλογών.

 

Χαρακτηριστικά, στην ερώτηση «πότε θα αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε» οι απαντήσεις ήταν:

 

  • Τις επόμενες ημέρες 46,9%
  • Την ημέρα των εκλογών 50%
  • ΔΞ/ΔΑ 3%

 

Alco: Στο 10,9% οι αναποφάσιστοι -Τι δείχνουν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

 

Σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εισροή ψηφοφόρων από τη ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου μετακινούνται το 11,5% όσων ψήφισαν ΝΔ, ενώ η αντίστροφη ροή (από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ) είναι απογοητευτική για τη Συγγρού – μόλις 2%.

 

Σημαντική είναι και η «αιμορραγία» του ΠΑΣΟΚ: Χάνει το 23,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 12,5% προς τη ΝΔ και 10,5% προς το Κίνημα.

 

Στους αναποφάσιστους στρέφονται τα κόμματα

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ επανασχεδιάζει την εκλογική της καμπάνια και αντί να επικεντρωθεί σε μία εικόνα του κόμματος ως «ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης», όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, περνά πλέον στην ολική αντεπίθεση, σύμφωνα με Τα Νέα.

Στη Λεωφόρο Συγγρού ετοιμάζονται να θέσουν μια σειρά από διλήμματα που αποσκοπούν στο να καταδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως φορέα «ανασφάλειας και αβεβαιότητας» και τη ΝΔ ως τη «μοναδική λύση» για να αποφευχθεί ένα ατύχημα στην οικονομία και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη των μεγάλων συγκεντρώσεων, καθώς αύριο, Τετάρτη, θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του Κώστα Καραμανλή και την Παρασκευή θα «κλείσει» την προεκλογική του καμπάνια με ομιλία στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος.

Στη μάχη των ανοικτών συγκεντρώσεων μπαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, ενώ η διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλεται και ως κεντρικό πρόσωπο θα αναδειχθεί ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το Έθνος.

Οι ηγέτες των μικρότερων κομμάτων θα δώσουν τη μάχη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα της Public Issue για την Αυγή, τα μικρά κόμματα καταγράφουν άνοδο 3,5% μέσα σε μία εβδομάδα.