Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα να πτωχεύσει τη χώρα

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με δήλωσή του καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ την κεκαλυμμένη- μέχρι χθες βράδυ, όπως είπε- πρόθεση να οδηγήσει σε πτώχευση τη χώρα, προκάλεσαν οι δηλώσεις των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.κ. Τόλιου και Μηλιού.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, και ερωτηθείς από δημιογράφους αν άκουσε τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα πληρώσουν τόκους και χρεολύσια, απάντησε:

 

«Βέβαια και την άκουσα. Την άκουσα χθες βράδυ και μέχρι χθες βράδυ την έκρυβε πολύ καλά ο κ. Τσίπρας. Την απόφαση του συνεδρίου τους, παρακαλώ, που είναι δεσμευτική για όλους τους. Δηλαδή, την απόφαση να μην πληρώσουν τόκους και χρεολύσια. Δηλαδή, να πάνε τη Χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία.

 

Είναι το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας που ακούει προεκλογικά ποτέ ο Ελληνικός λαός. Ας δει ο καθένας αυτή την πραγματικότητα. Είναι απίστευτο!».

 

Νωρίτερα, για σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να κηρύξει τη χώρα σε χρειοκοπία και να τη βγάλει από το ευρώ είχε κάνει λόγο και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, στον οποίο η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της καταλογίζει «μπαγιάτικη κινδυνολογία»

 

«Εγκληματίες είναι αυτοί που εγκληματούν συνειδητά σε βάρος της χώρας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «μπαγιάτικη κινδυνολογία, που δεν μπορεί να καλύψει την καταστροφική της πολιτική» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας», «θα κάνει δηλαδή αυτά που οι μνημονιακοί εγκληματίες δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν».

 

Ο κ. Σταμάτης είχε δηλώσει ότι ο κ. Τόλιος χθες και ο κ. Μηλιός σήμερα, αποκάλυψαν αυτό που έκρυβαν μέχρι τώρα, που αποτελεί και δεσμευτική απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή, θα διακόψουν την πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων των δανείων.

 

Αυτό θα σήμαινε την αυτόματη κήρυξη της χώρας μας σε χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ, τόνισε ο κ. Σταμάτης και προσέθεσε: «Και το ξέρουν πολύ καλά! Εκεί θέλουν να πάνε την Ελλάδα. Αυτό είναι το πραγματικό τους σχέδιο. Και το ομολογούν οι ίδιοι».

 

Τι είπαν Τόλιος και Μηλιός

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τόλιος, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Action είπε, μεταξύ άλλων: «Το λέμε επίσημα στο πρόγραμμά μας: ότι μπορούμε να προβούμε και στη διακοπή των τοκοχρεολυσίων. Βεβαίως. Και μην το αμφισβητήσετε. Έχω εδώ την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ». Σε παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ότι αυτή η κίνηση σημαίνει στάση πληρωμών και χρεοκοπία ο κ. Τόλιος ανέφερε «ακόμα και αυτό, διακοπή τόκων και χρεολυσίων» και σημειώνοντας πως είναι από φαση του Συνεδρίου, διάβασε: «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Πρώτα, αφού εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων». Δεν γίνεται διαφορετικά, συμπλήρωσε.

 

Επίσης, σήμερα το πρωί, ο Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στον Αnt1, είπε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει ότι θα πληρώσουν και ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα όπως έχει. Εμείς λέμε ότι μπορεί και να μην πληρώσουμε, διότι θα διαπραγματευτούμε. Θα πούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σύστημα ενοποιημένο. Κανείς δεν έχει συμφέρον να δημιουργήσει κρίση».

 

Πηγή: Έθνος