Σαμαράς στην Πορτογαλία: Συνάντηση με Σόιμπλε και στήριξη σε Γιούνκερ

Στην Πορτογαλία βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, ο οποίος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση του ΕΛΚ με θέμα «Στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2014-2019». 

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του ΕΛΚ είναι η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, την οποία στηρίζει ο πρωθυπουργός.

Ο Αντ.Σαμαράς θα έχει σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και με τον Β.Σόιμπλε. Στη 1 μ.μ. θα μετάσχει σε γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ. Στο γεύμα θα παρακαθίσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκφανκ Σόιμπλε. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, βασικό πιάτο στο γεύμα Σαμαρά – Σόιμπλε στη Λισαβόνα θα είναι το κυβερνητικό σχέδιο για φοροελαφρύνσεις και για μια στροφή στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί – με την υποσημείωση ότι δεν θα ανατραπεί η γενικότερη συμφωνία με την τρόικα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, αναμένεται να γίνει διεξοδική συζήτηση και για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, ενώ για το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου έχει επιφορτισθεί να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι μια στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.         

  
Το πρόγραμμα των επαφών

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόλ και με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο για τους ηγέτες που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. 

Στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Αλμπουφέιρα όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση θα βρίσκονται ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρι Κατάινεν. 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει πολιτικές για να βγει οριστικά από την κρίση, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τη νέα γενιά. 

Θα αναφερθεί, επίσης, και στις εξελίξεις στην χώρα μας τονίζοντας ότι μετά από έξι χρόνια κρίσης που στοίχισαν στην ανάπτυξη και επέφεραν μείωση του βιοτικού επιπέδου η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, ενώ το 2014 θα κλείσει με, έστω και μικρό, θετικό ρυθμό ανάπτυξης.