Σχέδιο στήριξης των νησιών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των νησιών της χώρας, ενέκρινε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών. Παράλληλα κατατέθηκε πλήθος προτάσεων οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου δράσης, το οποίο θα τεθεί από το φθινόπωρο σε εφαρμογή.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να βρει ισοδύναμα για να αντισταθμιστεί η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ θα προχωρήσει σε μέτρα για βελτίωση των συγκοινωνιών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και παραοικονομίας, και την εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια.

Οπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκαν δύο σχέδια νόμου. Το πρώτο αφορά ένα ευρύ δίκτυο υδατοδρομίων και το δεύτερο ένα νέο πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Αναφορικά με τα υδατοδρόμια, εντός των επομένων δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο θα καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το υδατοδρόμιο στο Λιμένα των Παξών.

Στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται δεκαεννέα αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και ειδικότερα στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού, στο Ρέθυμνο, στην Αλόννησο, στη Σκόπελο, στη Σκύρο, στην Πάτμο, στο Βόλο, στην Τήνο, στο Λαύριο, στην Πάτρα, στη Ζάκυνθο, στην Αμφιλοχία, στη Σούδα, στη Θεσσαλονίκη, στη Καλαμάτα, στη Σητεία, στη Σίφνο, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Χίο. Ακόμη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προετοιμάζει την υποβολή τεχνικού φακέλου για την αδειοδότηση είκοσι έξι υδατοδρομίων σε λιμένες νήσων του Νοτίου Αιγαίου.