Σε 48ωρες κυλιόμενες απεργίες η ΓΕΝΟΠ για τη «μικρή ΔΕΗ»

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Από τα μεσάνυχτα ξεκινούν κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, με συγκεντρώσεις εργαζομένων στις μονάδες όλης της χώρας.

Με μπλακ άουτ απειλείται η χώρα καθώς οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ κλιμακώνουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του 30% της εταιρείας.

Η ΓΕΝΟΠ έχει προκηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ενώ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο για την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 μμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

 

Δείτε που θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις:

 

Σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

 

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ξεκινούν με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Αμύνταιου σήμερα στις 8 το απόγευμα.

 

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Σάκης Μάστορας, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

 

«Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα υπάρξει απεργία», προσθέτει ο κ. Μάστορας.

 

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευθεί στα ύψη.

 

«Θύματα» των κινητοποιήσεων αναμένεται να πέσουν πολλοί καταναλωτές και επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, την ίδια ώρα που αναμένεται να είναι ισχυρό και το πλήγμα για τον τουρισμό, με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και τους καταστηματάρχες να κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές.

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης

Με επιστράτευση ενδέχεται να απαντήσει η κυβέρνηση στη ΓΕΝΟΠ, σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές αποφασίσουν να κατεβάσουν τους διακόπτες.

«Θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον» είπε στον ΒΗΜΑ 99,5 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης. 
 

Κυλιόμενες διακοπές μελετά η ΔΕΗ

Προγράμματα κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που θα ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
 

Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές, οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

 

Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500MW μεταξύ 8 και 10 το βράδυ.

 

Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500MW.