Σε δίκη 14 σωφρονιστικοί για την δολοφονία Καρέλι

Δεκατέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής φυλακών Νιγρίτας Σερρών, παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σε δίκη για την υπόθεση του βασανισμού μέχρι θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ηλία Καρέλι.

 

Θα δικαστούν από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, αλλά εκτός Σερρών, και αυτό θα οριστεί τις επόμενες ημέρες. Κατηγορούνται για βασανισμό του κρατουμένου και για αδικήματα σύμφωνα με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος τους. Σύμφωνα με το βούλευμα απαλλάσσονται άλλα δύο άτομα, για τους οποίους δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής.

 

Η υπόθεση του θανάτου του Αλβανού κρατούμενου τον περασμένο Απρίλιο είχε απασχολήσει το πανελλήνιο. Σύμφωνα με το βούλευμα «ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18:32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεων τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».