Σε επιφυλακή για την εποχική γρίπη οι Αρχές

Προ των πυλών βρίσκεται η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό».

Επειτα από ένα φθινόπωρο με καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες, η επέλαση του χιονιά των τελευταίων ημερών είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών γρίπης. Οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα πρόληψης της νόσου: από τον αντιγριπικό εμβολιασμό ― ακόμα και τώρα, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, έως την τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και την αποφυγή συγχρωτισμού. Και αυτό, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης επανάληψης της περυσινής δραστηριότητας της εποχικής γρίπης που οδήγησε στην Εντατική σχεδόν τριπλάσιους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (330 την περίοδο 2013-2014 έναντι σχεδόν 110 το 2012-2013).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει συνεχή ανοδική τάση, ενώ έως και τα Χριστούγεννα ήδη είχαν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας -ένα εξ αυτών χαρακτηρίζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως εισαγόμενο- ενώ είχαν καταγραφεί δύο θάνατοι λόγω επιπλοκών της νόσου.

Καμία ακριβής εκτίμηση

Οπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη φετινή περίοδο δεν μπορεί να υπάρχει ακριβής εκτίμηση της δραστηριότητας της γρίπης, με δεδομένο ότι κατά την περυσινή περίοδο δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα αλλά μια σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημικής περιόδου. Τονίζεται ωστόσο ότι «ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης, με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θεωρούμε ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων καλούν σε αυξημένη επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές των χωρών σε Ευρώπη και ΗΠΑ με δεδομένο ότι εφέτος ένα από τα στελέχη γρίπης που επικρατεί είναι υπότυπος της γρίπης Α (Η3Ν2), ο οποίος όμως διαφέρει από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του εμβολίου. Ο συγκεκριμένος υπότυπος απομονώνεται προς το παρόν στο 49% των περιστατικών γρίπης που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία γρίπης.

Οπως τονίζεται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αλλάξει τις συστάσεις για τον εμβολιασμό, ειδικά των ευπαθών ομάδων κινδύνου. Αλλωστε υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στην Ελλάδα τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά γρίπης (77%) αφορούσαν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από την πανδημική γρίπη Α (Η1Ν1) pdm09, για την οποία παρέχει κάλυψη το αντιγριπικό εμβόλιο. Μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί στη συντριπτική τους πλειονότητα (πάνω από το 90%) δεν είχαν εμβολιασθεί αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση λόγω γρίπης, που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, είναι τα άτομα ηλικίας άνω 60 ετών, οι έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, τα άτομα με παθήσεις του αναπνευστικού, καρδιακή πάθηση, σε ανοσοκαταστολή, με σακχαρώδη διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νεφροπάθεια, καθώς και οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, τα άτομα που φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών ή ασθενείς.

 

 

Πηγή: Καθημερινή