Σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ αναγορεύεται ο ποιητής – διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης

Για την «πολύπλευρη και πολύχρονη προσφορά του στην ποίηση, το δοκίμιο, τη μετάφραση και την εκδοτική πρακτική» ο ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και εκδότης Διονύσης Καψάλης θα αναγορευθεί αύριο (Τρίτη 24 Μαρτίου) σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1952 και με σπουδές κλασικής και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown των ΗΠΑ και νεοελληνικής και συγκριτικής φιλολογία στο King’s College του Λονδίνου, ο διευθυντής τα τελευταία 16 χρόνια του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Διονύσης Καψάλης, έχει καταθέσει δεκαεννέα ποιητικά βιβλία, έξι τόμους με δοκίμια και ποιητικές μεταφράσεις (σονέτα του Σαίξπηρ, ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον, χαϊκού του Ίσσα και του Μπασό κ.ά.), υπήρξε συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών, του Τρίτου προγράμματος του ραδιοφώνου και έχει γράψει σειρά στίχων για έργα Ελλήνων συνθετών.

Είναι επίσης μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Συμβουλίου Ιδρύματος της Σχολής Καλών Τεχνών και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το 1999 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την προσφορά του στην ποίηση.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 18.30 στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, όπου μετά την προσφώνηση από τον πρύτανη του Α.Π.Θ., καθηγητή Περικλή Μήτκα, τον έπαινο του τιμώμενου θα εκφωνήσει ο καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Χρυσανθόπουλος.

Μετά την επίδοση του ψηφίσματος ο Διονύσης Καψάλης θα μιλήσει με θέμα «Η ευτυχής φιλολογία» ενώ στη συνέχεια οι ηθοποιοί Ειρήνη Κυριακού και Νίκος Ράμμος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ σε μετάφραση του Δ. Καψάλη.