Σε καραντίνα περιοχές της Λιβερίας για τον Εμπολα – Κλείνουν σχολεία – «Μηδαμινή» η πιθανότητα εξάπλωσης του Εμπολα στην ΕΕ

Οι αρχές της Λιβερίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κλείνουν όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα και θέτουν σε καραντίνα πολλές κοινότητες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χειρότερη επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που πλήττει τους τελευταίους μήνες τη Δυτική Αφρική.

 

Οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την εντολή να φροντίσουν για την εφαρμογή των νέων μέτρων στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος δράσης. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θέτει σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών όλους τους μη απολύτως αναγκαίους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Επίσης, δόθηκε εντολή να τεθούν σε καραντίνα πολλές κοινότητες στις επαρχίας Λόφα, Μοντσεράντο και Μπόμι. Η πρόσβαση σε αυτές θα επιτρέπεται μόνο στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

 

Μέχρι τις 23 Ιουλίου στη Λιβερία είχαν καταγραφεί 129 θάνατοι από τον ιό Έμπολα. Συνολικά, στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία 672 άνθρωποι μέχρι σήμερα.

 

“Πρόκειται για μια κατάσταση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μια τρομερή, θανατηφόρα ασθένεια και πολλοί συμπατριώτες μας πεθαίνουν. Πρέπει να δράσουμε για να σταματήσουμε τη διάδοσή της”, είπε ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας, Λιούις Μπράουν. “Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα όλη τη βοήθεια που μπορεί να μας δοθεί”, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Αναφερόμενος στις εντολές που έχουν λάβει οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να εφαρμόσουν το σχέδιο, ο υπουργός είπε: “Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατανόηση και ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε βία”.

 

Νωρίτερα, πηγές των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι μια μονάδα απομόνωσης για ασθενείς με Έμπολα στην πρωτεύουσα Μονρόβια είχε κατακλυστεί από νέα κρούσματα. Γιατροί και νοσοκόμες αναγκάστηκαν να περιορίσουν στα σπίτια τους περίπου 20 ασθενείς και να τους παρέχουν εκεί τις πρώτες βοήθειες.

 

Ο υφυπουργός Υγείας Τόλμπερτ Νιένσουαχ είπε ότι οι διαμαρτυρίες των ντόπιων για την κατασκευή μιας νέας μονάδας απομόνωσης στο νοσοκομείο Έλουα σταμάτησαν. Ωστόσο, οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του Έμπολα θα πρέπει να περιμένουν στα σπίτια τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νοσοκομείο, μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες. “Το προσωπικό έχει καταβληθεί. Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση στη Λιβερία. Οι άνθρωποι λαμβάνουν φροντίδα στα σπίτια τους μέχρι να μπορέσουμε να τους μεταφέρουμε στη νέα μονάδα”, είπε.

 

Δεκάδες γιατροί και νοσοκόμες έχουν πεθάνει καθώς προσβλήθηκαν από τον ιό λόγω της επαφής τους με τους ασθενείς. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Αμερικανοί εθελοντές στη φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan’s Purse ασθένησαν επίσης. Έχουν παρουσιάσει μικρή βελτίωση όμως η κατάστασή τους παραμένει σοβαρή.

 

Ετοιμη δηλώνει η Ευρώπη

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να εντοπίσει και να προσφέρει νοσηλεία στους ασθενείς που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Έμπολα, όμως οι πιθανότητες η επιδημία αυτή που έχει εξαπλωθεί στη δυτική Αφρική να φτάσει στα κράτη μέλη είναι «μηδαμινή», διαβεβαίωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή.

 

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα κρούσμα να φτάσει στην Ευρώπη, όμως η ΕΕ διαθέτει τα μέσα για να εντοπίσει και να περιορίσει άμεσα την επιδημία», επεσήμανε αυτή η πηγή από τις Βρυξέλλες.

 

«Ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τελικά ήταν αρνητικό (στον ιό Έμπολα), όμως το σύστημα λειτούργησε. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση και το εργαστήριο έδωσε άμεσα τα αποτελέσματα», εξήγησε η πηγή.

 

Η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού και όλες οι χώρες μέλη διαθέτουν εξειδικευμένες νοσοκομειακές υποδομές για να προσφέρουν θεραπεία τους ασθενείς αυτούς.

 

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία αυτή», σημείωσε ένας ειδικός.

 

Η επιδημία, η οποία ξέσπασε στις αρχές του χρόνου, ξεκίνησε από τη Γουινέα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Στις 23 Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 1.201 κρούσματα εκ των οποίων τα 673 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

 

«Το ζήτημα είναι να προετοιμαστούν οι γειτονικές χώρες, κυρίως η Ακτή Ελεφαντοστού, και ακόμη και οι πιο μακρινές», υπογράμμισε ο ειδικός αυτός. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα κρούσματα στις πρωτεύουσες. Η περίοδος επώασης (του ιού) είναι 21 ημέρες και οι άνθρωποι ταξιδεύουν», εξήγησε ο ίδιος.

 

«Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο θάνατος είναι φοβερός. Επέρχεται συνήθως την 8η ημέρα, και συχνότερα έπειτα από οξεία παγκρεατίτιδα», σχολίασε. «Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρεθεί ντόπιο προσωπικό για να παρέχει θεραπεία στους ασθενείς στις πλέον πληγείσες περιοχές», κατήγγειλε.

 

Εξάλλου μπροστά στην εξάπλωση της επιδημίας στη δυτική Αφρική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προσφέρει επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια για τον περιορισμό της.

 

Πλέον η Επιτροπή έχει προσφέρει συνολικά 3,9 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

 

«Το επίπεδο εξάπλωσης στο πεδίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και πρέπει να εντείνουμε τις ενέργειές μας ώστε να μην χαθούν πολλές άλλες ζωές», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα.

 

Η ΕΕ έχει στείλει ειδικούς στο πεδίο, «όμως έχουμε ανάγκη μιας προσπάθειας την οποία θα υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα για να βοηθήσουμε τη δυτική Αφρική να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή», υπογράμμισε ακόμη η Γκριγκορίεβα.