Σε κατάσταση συναγερμού η παγκόσμια οικονομία – Φόβοι για ντόμινο στις αγορές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία καθώς όλο και περισσότερες γίνονται οι ενδείξεις σοβαρής επιβράδυνσης, κυρίως λόγω της Κίνας. Οι επενδυτές και αναλυτές ανησυχούν ότι μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο κρίσης με πολύ σοβαρές συνέπειες για όλες τις οικονομίες του πλανήτη.

Τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία που συνδέονται και με την αμερικανική (καθώς η Κίνα έχει αγοράσει αμερικανικό χρέος), η δραματική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία της γης, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Κάποιοι δε διστάζουν να πουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνες αναταράξεις οι οποίες αγγίζουν όλες τις μεγάλες οικονομίες.

Οι προειδοποιήσεις του γκουρού των αγορών, Τζ. Σόρος για ενδείξεις μεγάλης οικονομικής κρίσης όπως αυτή του 2008, βουλιάζει τα χρηματιστήρια προκαλώντας ταραχή σε όλο τον πλανήτη.

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλισαν κατά περισσότερο από 7% προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.

Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών. Παράλληλα η Ρυθμιστική Αρχή επέβαλε περιορισμούς στην πώληση μετοχών.

Η Κίνα θα αναστείλει από αύριο, Παρασκευή, τη λειτουργία του νέου μηχανισμού της που διακόπτει αυτομάτως τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο, ανακοίνωσαν σήμερα μέσω των ιστοτόπων τους τα χρηματιστήρια της Σενζέν και της Σαγκάης.

Ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία στην αρχή της φετινής χρονιάς.

Νωρίτερα σήμερα, οι χρηματαγορές της Κίνας ανέστειλαν τις συνεδριάσεις τους για την υπόλοιπη σημερινή ημέρα, λιγότερο από μισή ώρα αφότου αυτές άρχισαν, καθώς ο εν λόγω μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτές πλέον περιμένουν περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να σταθεροποιηθεί ξανά η αγορά, ωστόσο, πολλοί από αυτούς εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να σταματήσουν και οι κινεζικές αρχές να δεχτούν ότι οι μετοχές είναι απλώς υπερτιμημένες.

Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο για τέταρτη συνεχή ημέρα, μετά την πτώση των τιμών των μετοχών και την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών στα κινεζικά χρηματιστήρια, την πτώση του τιμών του πετρελαίου, την άνοδο του γεν και τις γεωστρατηγικές εντάσεις που δημιουργεί η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 423,98 μονάδες, σε ποσοστό 2,33%, και διαμορφώθηκε στις 17.767,34 μονάδες.

«Είναι τρελό. Ρευστοποιήσαμε όλες τις μετοχές μας σήμερα το πρωί» είπε στο Bloomberg ο Chen Gang, επικεφαλής επενδύσεων στην Shanghai Heqi Tongyi Asset Management Co., που διαχειρίζεται περίπου 300 εκατ. γουάν.

«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες τελευταία για την κινεζική οικονομία, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι αδύναμα. Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά ισοτιμίας μεγεθύνει το πρόβλημα κι αυτό δεν είναι θετικό για τις αγορές» τονίζει ο Gerry Alfonso, trader στην Shenwan Hongyuan Group Co. στην Σανγκάη.

Αποτέλεσμα της εικόνας του κινεζικού χρηματιστήριου ήταν ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013 υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά έως και 3%.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος που προκαλεί το νέο «ξεπούλημα» στα κινέζικα χρηματιστήρια και η νέα υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η αγορά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2015, υπό το βάρος των ισχυρών ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στις μετοχές της ΔΕΗ και της Folli Follie.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 590,75 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,35%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη στις 582,86 μονάδες(-5,62%).

Την Πέμπτη, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 2,29% κάτω από τις 10.000 μονάδες, στις 9,979,85 μονάδες. Ο γερμανικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση 8,5% αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011, καθώς η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Ο FTSE 100 κινήθηκε με πτώση 1,96%% στις 5.954,08 μονάδες. Ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,72% στις 4.403,58 μονάδες.

Μεγάλη πτώση και για τις μεταλλευτικές μετοχές, πρώτων υλών, αυτοκινητοβιομηχανιών και πολυτελών αγαθών.

Ισχυρές είναι και οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που παρασύρεται από τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Και όλα αυτά παρά τα θετικά μηνύματα για την ίδια την αμερικανική οικονομία με τη νέα μείωση των αιτήσεων για επιδόματα εργασίας.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 109 μονάδες ή 0,64% στις 16.800 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες κατά 1,11% στις 4.781 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,77% στις 1.975 μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν σήμερα πάνω από 6%, καταγράφοντας νέο χαμηλό 11 ετών, με το Brent να διολισθαίνει στα 34,22 δολάρια το βαρέλι (-6,18%) και το αμερικανικό αργό να κινείται στα 33,92 δολάρια (-5,87%).

Στον αντίποδα, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 1,45%, στα 1.094 δολάρια η ουγκιά, ενώ το δολάριο κινείται σε υψηλό ενός μήνα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Το κλίμα χειροτέρευσε μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED που έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν επιφυλακτικοί για την αύξηση των επιτοκίων, λόγω των ανησυχιών τους για την πορεία του πληθωρισμού. Τα πρακτικά έδειξαν πως ορισμένα στελέχη της Fed, αν και η απόφαση ήταν ομόφωνη, εξέφρασαν ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού. Επίσης, τα πρακτικά έδειξαν πως σταδιακά θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και για τις υπερτιμημένες αποτιμήσεις εταιρειών, σε μια περίοδο που οι προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία δεν είναι οι καλύτερες.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για την απασχόληση, που έδειξαν ότι οι ιδιώτες εργοδότες δημιούργησαν 257.000 θέσεις εργασίας, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις 192.000 θέσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο έδειξαν ότι το έλλειμμα περιορίστηκε τον Νοέμβριο κατά 5% στα 42,4 δις. δολάρια.

Σημαντική πτώση και στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, λόγω Κίνας, αλλά και λόγω της νέας πτώσης του πετρελαίου, που υποχώρησε κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, αλλά και της γενικότερης πτώσης των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών.

Πηγή: Ημερησία