Σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Hellenic Steel

Κινητοποιήσεις την προσεχή εβδομάδα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χάλυβος (Hellenic Steel) εκφράζοντας την αντίθεση τους στην προοπτική αναστολής της λειτουργίας της εταιρίας.

 

Η διοίκηση της «Hellenic Steel» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, στις έντεκα το πρωί, στην έδρα της στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με κύριο θέμα, τη «λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, ή υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων». Την πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρίας (77,12%) κατέχει η ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA , ενώ συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση , μια γερμανική εταιρία και δύο ελληνικές τράπεζες.

 

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στη μητρική εταιρία ILVA (η οποία τελεί από τον Ιούνιο του 2013 υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας), ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρίας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές, κ.α.).

 

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων στην ΑΕΕΧ, «ο Χάλυψ», η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχρής έλασης χάλυβα και ετησίως παράγει περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50 – 60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ (5-8% της διακίνησης dry bulk) και απασχολεί 272 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα της επιμερισμένα σε 14.000 διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο, σε τράπεζες, ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο, δέκα εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και έξι εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ των πρώτων 200 ελληνικών εταιριών κατέχει την 158η θέση.

 

«Υπάρχουν οφειλές μόνο προς τη μητρική εταιρία που ανέρχονται περίπου σε 62 εκ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει εύλογος χρόνος για να αναζητηθεί λύση, ώστε να μην κλείσει η ΑΕΕΧ» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Χατζάκος.

 

Τη Δευτέρα, στις έντεκα το πρωί, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και στα μέσα της εβδομάδας προσανατολίζονται σε κάθοδο στην Αθήνα και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.