Σε λιγότερο από 48 ώρες πρέπει να κλείσουν όλα τα «καυτά» μέτωπα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, αφού, πρακτικά, απομένουν λιγότερες από 48 ώρες ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου και να πάρει το σχετικό νομοσχέδιο τον δρόμο προς τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Αύριο οι επικεφαλής των Θεσμών, εκτός απροόπτου, αναχωρούν από την Αθήνα, ενώ χθες στο τραπέζι βρέθηκαν οι φάκελοι της πώλησης των «κόκκινων δανείων», κυρίως ως προς το ποιες κατηγορίες δανείων θα πουληθούν σε funds, του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ενώ στις εκκρεμότητες είναι και η οριστική συμφωνία για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Ειδικά πάντως για τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα μετέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, διαφαινόταν προσέγγιση, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να αφορά στη διατήρηση ή όχι του μάνατζμεντ στο νέο ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα το κουαρτέτο των Θεσμών αναμένεται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, με βασικά ζητήματα το νέο νομικό πλαίσιο για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της απάτης στον ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών. Χθες, οι επικεφαλής των Θεσμών συναντήθηκαν πρώτα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και αργότερα το βράδυ με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, αντίστοιχα, καθώς και με τον Αλ. Χαρίτση, υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, με τους Θεσμούς να φέρονται ικανοποιημένοι από τις ενέργειες για την προώθηση τεχνικών ζητημάτων σχετικά με τα μεγάλα έργα.

«Κόκκινα δάνεια» 
Κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θεωρείται πως είναι τα «κόκκινα δάνεια» με μεγάλα ζητήματα τον τρόπο διαχείρισής τους, τον ρόλο των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και το εάν και ποια δάνεια θα πουληθούν τελικά σε distress funds. Ειδικά ως προς τις κατηγορίες δανείων που θα πωληθούν οι Θεσμοί φέρονται να επιμένουν για πώληση όλων των κατηγοριών, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη ρύθμιση αυτή μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, στη φάση αυτή τουλάχιστον, και να αποκλείσει την πώληση σε ξένα funds των στεγαστικών, καταναλωτικών και των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οσον αφορά στη συνάντηση με τον κ. Χαρίτση, η συζήτηση εκτός από το ΕΣΠΑ αφορούσε και τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία υλοποίησης μεγάλων έργων.

ΑΔΜΗΕ 
Την ίδια ώρα, την εντύπωση ότι οι Θεσμοί μπορεί να δεχθούν το σχέδιο για απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μετέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας, χωρίς να αποκλείει πάντως ανατροπές, εάν δεν κυλήσουν ομαλά τα πράγματα στο συνολικό πακέτο των διαπραγματεύσεων. «Αγκάθι», παραμένει το μάνατζμεντ του νέου ΑΔΜΗΕ, καθώς οι δανειστές επιμένουν να περάσει σε ιδιώτες, ενώ για την αποπληρωμή της ΔΕΗ εξετάζονται διάφορα σχήματα, με τους δανειστές να δέχονται κατ’ αρχήν ότι μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος που ήταν χθες «παρών» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δήλωσε ακόμα ότι μετά τα Χριστούγεννα μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα με το άλλο προαπαιτούμενο, τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού παραγόμενου από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, καθώς δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για τον ΑΔΜΗΕ ενδέχεται να συνεχιστούν σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβάλει γραπτώς την τελική της πρόταση στους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές ζήτησαν να δοθεί σε ιδιώτες το 49% των μετοχών και το μάνατζμεντ, με τον υπουργό να παραμένει, προς το παρόν, στη θέση για διατήρηση του μάνατζμεντ από το Δημόσιο. Δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, να βρεθεί συμβιβαστική λύση, που να εξασφαλίζει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο ιδιωτικό μάνατζμεντ, σε μία παραλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), στις οποίες η δημόσια ΔΕΠΑ κατέχει το 51% και οι ιδιώτες το 49% συν το μάνατζμεντ. Για όποια λύση επιλεγεί, θα καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα με λεπτομερή καταγραφή όλων των βημάτων.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά στον τρόπο αποπληρωμής της ΔΕΗ για την απώλεια του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποτελεί σήμερα βασικό περιουσιακό της στοιχείο και μάλιστα πολλά από τα δάνεια της ΔΕΗ φέρουν την εγγύηση των παγίων του Διαχειριστή.

Το «κουαρτέτο» ζήτησε αποτίμηση όλων αυτών των περιπτώσεων, ενώ το τελικό τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια αποπληρωμής -μπορεί να φθάσει και τη δεκαετία- τις δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ που θα περάσουν στον νέο ΑΔΜΗΕ, αλλά και τις οφειλές της ΔΕΗ προς τον Διαχειριστή που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ.

Δάνειο 2,9 δισ. μέσω εντόκων
Το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ δανείστηκε χθες το Δημόσιο προχωρώντας σε δύο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, με τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες δημοπρασίες. Στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας αντλήθηκε 1,625 δισ. με επιτόκιο 2,97%, ενώ στη δημοπράσία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. με επιτόκιο 2,7%.

Τις επόμενες μέρες θα καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής η πρόταση που συζητείται, είναι να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα επιδιώκει συναντήσεις σε τριμηνιαία βάση μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

Deutsche Welle: Τα αυτονόητα
Tα περί «νέας έντασης» στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου θα πρέπει να θεωρηθούν μάλλον υπερβολές. Με την ανταπάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε απλώς τα αυτονόητα, υποστηρίζει η Deutsche Welle. Δεν αποκλείει δε να επανέλθει ο Β. Σόιμπλε στη συζήτηση περί Grexit, καθώς ίσως ήρθε η σειρά του Βερολίνου να αξιοποιήσει και πάλι το χαρτί της οικονομίας για να πιέσει την Ελλάδα να αναλάβει πιο ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Τονίζει δε πως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον ρόλο του ΔΝΤ μάλλον εκλαμβάνονται ως πρόκληση, καθώς όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στα όσα έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, αλλά αφήνουν έκθετους και τους Μέρκελ και Σόιμπλε απέναντι στους δικούς τους βουλευτές.

Πηγή: Ημερησία