Σε νέο χαμηλό 5ετίας η τιμή του πετρελαίου μπρεντ

Σε νέο χαμηλό 5ετίας, «βυθίστηκε» η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα να διατηρήσει την παραγωγή του σε μία περίοδο υπερπροσφοράς στην αγορά οδηγεί όλο και περισσότερες τράπεζες να μειώνουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

 

To μπρεντ υποχώρησε έως και 1,72 δολάρια ανά βαρέλι στα 67,35 δολάρια στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

 

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή από τον Οκτώβριο του 2009. Πτωτικά κινείται και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI), η τιμή του οποίου για τις προμήθειες Ιανουαρίου μειώθηκε έως 1,25 δολάρια το βαρέλι στα 64,59 δολάρια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

 

Η υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου θα κορυφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Morgan Stanley σε έκθεσή του με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου. Η τράπεζα περιόρισε την εκτίμησή της για την τιμή του μπρεντ το 2015 στα 70 δολάρια από 98 δολάρια προηγουμένως.

 

«Οι βασικοί οίκοι που κάνουν προβλέψεις συνεχίζουν να μειώνουν τις προσδοκίες τους για την τιμή του πετρελαίου, ιδιαίτερα για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική ως προς τα εμπορεύματα της Saxo Bank.

 

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε μία πτωτική αγορά, εν μέσω ενδείξεων ότι η αμερικανική παραγωγή αργού αυξάνεται, ακόμη και μετά την απόφαση του OPEK, που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας προσφοράς.