Σε «ομηρία» για 17η μέρα η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Με την παρουσία της αστυνομιας να είναι περισσότερο διακριτική σε σχέση με το βράδυ της Τρίτης συνεχίζεται για 17η μέρα η κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από αντιεξουσιαστές.

 

Χθες δυνάμεις των ματ είχαν περικυκλώσει το κτίριο και για το λόγο αυτό οι αντιεξουσιαστές ακύρωσαν την προγραμματισμένη για το απόγευμα μοτοπορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας.

 

Η αστυνομία συνέλαβε άλλα 6 άτομα που έβγαιναν από την κατειλημμένη πρυτανεία, με τις συλλήψεις στο διήμερο να φθάνουν συνολικά τις 21.

 

Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

 

Δραματική έκκληση από τους Πρυτάνεις

Μία ημέρα μετά το δραματικό SOS από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος από ομάδες αντιεξουσιαστών, που συνεχίζεται για 16η μέρα, και τους φόβους που εκφράστηκαν για την πιθανότητα να χαθούν ανθρώπινες ζωές εντός της Πρυτανείας λόγω χρήσης ναρκωτικών, τη «σκυτάλη» πήρε χθες η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

 

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπαρατάσσεται με την έκκληση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και ζητά από την κυβέρνηση να γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

 

Μάλιστα προσθέτει πως η Σύνοδος των Πρυτάνεων «διεκδικεί τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας».

 

Εν τω μεταξύ, χθες, οι καταληψίες του ΕΚΠΑ με βίντεο λίγων λεπτών που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου δείχνουν την εικόνα των γραφείων και των εσωτερικών χώρων από την κατειλημμένη Πρυτανεία. Από το βίντεο, όπως σημειώνουν και οι ίδιοι οι καταληψίες, δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί υλικές ζημιές.

 

Φορτσάκης: Υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να λήξει η κατάληψη

Την άποψη ότι υπήρχαν τρόποι να βγουν από το ΕΚΠΑ οι καταληψίες δίχως να επιστρατευτούν βίαιοι τρόποι επανέλαβε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου, Θ. Φορτσάκης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

 

«Αυτή τη στιγμή θα μπορούσε το πανεπιστήμιο να έχει αδειάσει από αυτούς που το κατέχουν με πολύ απλά μέσα. Αρκούσε να κοπεί το ηλεκτρικό και το ρεύμα, να κοπεί το wifi και θα είχαν βγει αυτοί εάν είχε περικυκλωθεί και δεν μπορούσαν να μπουν καινούργιοι. Υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να βγουν αυτοί που είναι μέσα. Το πανεπιστήμιο πρέπει να φυλάσσεται, πρέπει να φυλάσσεται από μια πανεπιστημιακή φύλαξη, οργανωμένη και αποτελεσματική», σημείωσε.