Σε σπίτια υπαλλήλων αρχεία του δήμου Μαραθώνα -Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις καταγγελίες Ψινάκη

Αρχεία του δήμου Μαραθώνα βρήκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σπίτια πρώην δημοτικών υπαλλήλων, στη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησε έπειτα από τις καταγγελίες του νέου δημάρχου Ηλία Ψινάκη.

Ύστερα από καταγγελία δημοτικού υπαλλήλου, ο κ. Ψινάκης είχε αναφέρει στις αστυνομικές αρχές Νέας Μάκρης ότι κάποιοι διέγραψαν οικονομικά στοιχεία του δήμου μία ημέρα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Η αστυνομία ερεύνησε τις καταγγελίες και, όπως ανακοίνωσε, στη διάρκεια των ελέγχων που έκανε κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για εξέταση.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείται το «Έθνος» αναφέρουν ότι τα αρχεία έχουν ήδη βρεθεί και υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ευσταθούν οι κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης εγγράφων και των λοιπών πράξεων, η δίωξη που θα ασκηθεί θα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Ειδικότερα, στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρεται:

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, διερευνήθηκε υπόθεση παραβίασης υπολογιστικών συστημάτων, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης εγγράφων και λοιπών πράξεων, σε Δήμο της Αττικής.

Προηγήθηκε πρόσφατη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο ελέγχου από αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους, διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές) από τα γραφεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και ενέργειες διαγραφής υπηρεσιακών ψηφιακών εγγράφων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με την καταγγελία τα ψηφιακά έγγραφα διαγράφηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διατηρήθηκαν αντίγραφά τους σε ψηφιακά μέσα αποθήκευσης (USB sticks ), αντίγραφα των οποίων όμως δεν παραδόθηκαν σε υπάλληλο του Δήμου.

Ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα (10-09-2014) το πρωί νομότυπες αστυνομικές έρευνες στις οικίες πέντε ημεδαπών.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης (USB sticks), που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακή εξέτασή τους.

Το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.