Σενάρια ανασχηματισμού και ασκήσεις επί χάρτου

Η σπουδή των γαλάζιων βουλευτών –τουλάχιστον κάποιων εξ αυτών– να πάρουν τον λόγο κατά την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση έκρυβε και μία μη εξομολογημένη αγωνία τους: να υπενθυμίσουν την παρουσία τους στην περίπτωση που τελικώς ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιβεβαιώσει τα σενάρια που τον φέρουν να προετοιμάζει ανασχηματισμό της κυβέρνησης με αφορμή την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του επιτρόπου της Ε.Ε. από τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αντικρουόμενες, καθώς αφενός υπάρχει καταγεγραμμένη –και εξομολογημένη, άλλωστε, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό– δυσαρέσκεια για «υπουργούς που παίζουν προσωπικά παιχνίδια εις βάρος του εθνικού συμφέροντος», αλλά από την άλλη, το εγχείρημα των έστω και περιορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, μεσούσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μόλις λίγους μήνες μετά τον ανασχηματισμό, έχει κάποια ρίσκα.

Το σημαντικότερο εξ αυτών, όπως εξηγεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι να παρουσιαστεί από την αντιπολίτευση ως παραδοχή λανθασμένων επιλογών. Το πρώτο, πάντως, μπορεί να ξεπεραστεί αν ο χρόνος υλοποίησης των αλλαγών γίνει προς τα τέλη του μηνός (ο κ. Αβραμόπουλος αναλαμβάνει επισήμως την 1η Νοεμβρίου) και μέχρι τότε έχουν κλείσει κομμάτια της αξιολόγησης που συνδέονται με τις πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Αν τελικώς ο πρωθυπουργός επιλέξει να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές –μολονότι οι εισηγήσεις που δέχεται από τους στενούς συνεργάτες του είναι αντικρουόμενες– τότε πρώτος στη λίστα φέρεται να είναι ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, η επιλογή του οποίου να έρθει σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και κυρίως η φράση ότι «τάσσεται υπέρ αυτών που είπε η κυρία Δούρου» έχουν ενοχλήσει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Το μήνυμα, πάντως, ελήφθη, αν κρίνει κανείς απ’ όσα είπε ο κ. Ντινόπουλος το προηγούμενο τριήμερο στη Βουλή, αλλά και τους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει έναντι της κ. Δούρου, με αφορμή το ζήτημα των απορριμμάτων.

Πέραν του κ. Ντινόπουλου, έντονη κριτική ασκήθηκε τελευταίως από ΜΜΕ αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. για την κυβερνητική εκπρόσωπο, με αφορμή μία δήλωση της κ. Σοφίας Βούλτεψη για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτο, ο οποίος καλλιεργεί κλίμα αυξημένων προσδοκιών σε σχέση με τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, δημιουργώντας ζητήματα στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα η κ. Βούλτεψη, ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ερείσματα υποστήριξης μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι, παρά τις γκρίνιες των βουλευτών, θεωρούν ότι ασκεί τα καθήκοντά της αποτελεσματικά.

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι εντός του επομένου διαστήματος θα αποφασιστεί ο διάδοχος του κ. Δημ. Αβραμόπουλου για την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. προεξοφλούν ότι αυτός θα αναζητηθεί μεταξύ των τριών πρώην υπουργών που παραβρέθηκαν στην άσκηση «Παρμενίων», κ. Κ. Μαρκόπουλου, Κων. Αρβανιτόπουλου και Γ. Μιχελάκη, με τους δύο πρώτους να συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες, χωρίς πάντως να αποκλείεται η έκπληξη. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι αρέσκεται σε αυτές…

Τις τελευταίες ημέρες, στο κάδρο των συζητήσεων μπήκε και το όνομα του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παρά την προσπάθεια και των δύο πλευρών να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τα όσα ακολούθησαν τη συμμετοχή του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι αν μη τι άλλο στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μαξίμου υπάρχει μία κάποια δυσαρμονία. Από του σημείου αυτού, ωστόσο, μέχρι την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου και μάλιστα σε μία στιγμή κατά την οποία διακυβεύονται πολλά τόσο στο εσωτερικό (προϋπολογισμός κ.ά.) όσο και στο εξωτερικό (ΔΝΤ, αγορές, χρέος), η απόσταση είναι μεγάλη…

 

Πηγή: Καθημερινή