ΣΕΠΕ: Κόστος ενέργειας, έλλειψη ρευστότητας και γραφειοκρατία “φρενάρουν” την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας

Ως βαρίδια για την περαιτέρω ανάκαμψη της κλωστοϋφαντουργίας λειτουργούν στη χώρα μας τα κόστος ενέργειας, η έλλειψη ρευστότητας και η γραφειοκρατία, εκτιμά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) Βασίλης Μασσέλος, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 73ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για το βαμβάκι (ΙCAC), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώνονται αύριο.

Όπως υποστήριξε, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, μέσω της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, λόγω της σημαντικής μείωσης του εργατικού κόστους, αλλά “χάσαμε και πάλι την ευκαιρία, αφού άλλοι παράμετροι- όπως οι προαναφερόμενοι- όχι μόνο δεν τακτοποιήθηκαν, αλλά οξύνονται και δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερους τους επιχειρηματίες”.

Ωστόσο, όπως τόνισε, “παραμένουν ακόμα ισχυρά στη χώρα μας τα δύο άκρα της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας και συγκεκριμένα οι βαμβακοπαραγωγοί και εκκοκκιστές, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις ένδυσης”.

“Δεν είναι τυχαίο ότι λιγότερο από το 10% της εθνικής παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος τυγχάνει επεξεργασίας στη χώρα μας” σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί ίσως στο 15%. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των δέκα σημαντικότερων χωρών παραγωγής διεθνώς και είναι με διαφορά η σημαντικότερη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη, με σχεδόν το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι το 2013 η καλλιεργούμενη έκταση βαμβακιού στην Ελλάδα ήταν 247 χιλιάδες εκτάρια και η παραγωγή του σύσπορου βαμβακιού ανήλθε σε 850 χιλιάδες τόνους, ενώ του εκκοκκισμένου σε 280 χιλιάδες τόνους.

Στο συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη συζητούνται -μεταξύ άλλων- ζητήματα που αφορούν την παραγωγή βαμβακιού και νέες πρακτικές ενδυνάμωσής της, την προώθηση στις αγορές, τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, τρόπους ενίσχυσης των χαρακτηριστικών του βαμβακιού, τον ρόλο του βαμβακιού στην ανάπτυξη της αλυσίδας κλωστοϋφαντουργίας και την ταξινόμηση του βαμβακιού.

 

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα ορθών γεωργικών πρακτικών, βελτίωσης της παραγωγικότητας, προοπτικών της εφοδιαστικής αλυσίδας, προϋποθέσεων ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας, καθιέρωσης επώνυμων προϊόντων, logistics.

 

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια του συνεδρίου, ξεχώρισαν οι ομιλίες για τις προσπάθειες διαφόρων αφρικανικών χωρών, που συνεργάζονται στενά για να αναπτύξουν τον συγκεκριμένο τομέα. Επισημαίνεται ότι η Αφρική σήμερα παράγει το 5,46% της διεθνούς παραγωγής βάμβακος και καταναλώνει μόλις το 0,77%.

 

Σε διεθνές επίπεδο, οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδύσεις στον τομέα επεξεργασίας βάμβακος και κλωστοϋφαντουργίας είναι το κόστος της ενέργειας, το εργατικό κόστος, η τεχνολογία και πολιτικές κρατικών ενισχύσεων. Τέτοιες επενδύσεις γίνονται σήμερα στην Ινδία, το Βιετνάμ και στην Αιθιοπία.