Shopping Festival, Λευκή Νύχτα και Open Mall σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ευρεία συνάντηση παραγωγικών και τουριστικών φορέων της πόλης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης με σκοπό την καθιέρωση Shopping Festival που θα κορυφωθεί σε μια «Λευκή Νύχτα», έναν κοινό χάρτη κι ένα νέο Κέντρο Πληροφόρησης που θα προσφέρει τουριστικές πληροφορίες στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν προς συζήτηση από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης 18 Προτάσεις διασύνδεσης τουρισμού και τοπικής αγοράς και οι συμμετέχοντες κατέληξαν «στην κοινή προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών για ζητήματα που χρονίζουν, προτάσσοντας την άμεση υλοποίηση προτάσεων και ιδεών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του τουριστικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλονίκης και στην τόνωση της αγοράς της».

Μεταξύ άλλων η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε προτάσεις και θέματα όπως Shopping Festival, Λευκή Νύχτα, Οpen Mall, συνεδριακός τουρισμός, κοινή πολιτική χαρτών, εκπτωτική κάρτα τουρισμού, καθαρή πόλη, υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, road shows του Δήμου στα Βαλκάνια, πρωτότυπες ιδέες για την αγορά και λύσεις για πάρκινγκ στάθμευσης λεωφορείων.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συζήτησης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό και την καθημερινή λειτουργία της πόλης, τα οποία χρονίζουν, ενώ μπορούμε να δρομολογήσουμε γι’ αυτά εύκολες και πρακτικές λύσεις επ’ ωφελεία όλων μας και των κατοίκων και των υπηρεσιών και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης». Αναλυτικά συζητήθηκαν:

 

• Xάρτες Θεσσαλονίκης: Οι φορείς θα εξαντλήσουν το φετινό καλοκαίρι το αποθεματικό των χαρτών που διαθέτουν, ενώ από το Σεπτέμβριο θα δρομολογηθεί η δημιουργία ενός Κοινού Τουριστικού Χάρτη της Θεσσαλονίκης που θα διαθέτει μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών. Στόχος είναι να καλύπτονται οι ανάγκες του κάθε επισκέπτη (μνημεία, μουσεία, λειτουργία αγοράς, συγκοινωνιακά μέσα, διαδρομές, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κ.α).

 

• Shopping Festival: Προτάθηκε κι έγινε δεκτό από τους φορείς να διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο, κατά την περίοδο λειτουργίας της ΔΕΘ, και να κορυφωθεί με «Λευκή Νύχτα» πιθανόν κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο της γενικής Έκθεσης. Η διοργάνωση θα προβληθεί και στις όμορες Βαλκανικές χώρες. • Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης: Επαναλειτουργία περιπτέρου ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης (Αριστοτέλους) και επανεκκίνηση των συζητήσεων για την δημιουργία μόνιμου και σταθερού Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ενημέρωση εκτός από την Θεσσαλονίκη και για το Άγιον Όρος.

• Open Mall: H Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των έξι πόλεων της χώρας όπου θα ξεκινήσουν πιλοτικά τη λειτουργία τους τα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι αυτών των πόλεων σε συνεργασία με το Δήμο τους θα αναλάβουν την δημιουργία κέντρων με συγκεκριμένη θεματική ενότητα και προδιαγραφές λειτουργίας (καθαριότητα, ασφάλεια, φωτισμός, παρκινγκ, κίνηση παιδιών και ΑΜΕΑ, τεχνικές μάρκετινγκ). Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του Κωστής Χαντζαρίδης είναι σε φάση αναζήτησης χώρου στο κέντρο της πόλης προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικών προτάσεων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνδυασμό, με το γενικότερο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, (π.χ. ΣΟΑΠΣ, Αστικές Αναπλάσεις, Πεζοδρομήσεις).

 

• Συνεδριακός Τουρισμός: Το νεοσύστατο Γραφείο Συνεδρίων προχωρά τις διαδικασίες συγκρότησης, προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς σε ανοιχτή συνάντηση. Πρωταρχικός στόχος, να ξαναμπεί η Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού, στον οποίο σήμερα καταλαμβάνει την 117η θέση (μόλις 12 συνέδρια το 2012). Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια ενεργοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αγοράς.

 

• Καινοτόμες Ιδέες: Από τον Εμπορικό Σύλλογο κατατέθηκε πρόταση για προσπάθεια καθιέρωσης μιας μέρας της εβδομάδας με φθηνότερο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, στο πρότυπο της ιδέας του Thessaloniki Food Festival «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ», με σκοπό την ενίσχυση της αγοράς. Συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία ξενοδοχείων με τους καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στη διάρκεια της συζήτησης, κυρίως από την πλευρά των τουριστικών φορέων τέθηκαν χρόνια ζητήματα προς επίλυση, όπως η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, θέματα καθαριότητας και εύρυθμης λειτουργίας της πόλης. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Επιτροπής Τουρισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, των Ενώσεων Ξενοδόχων, των Τουριστικών Γραφείων και Ξεναγών, της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, και του νεοσύστατου Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού.