Συμμετοχή τριών αστυνομικών σε εγκληματικές οργανώσεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τρεις πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις – στις οποίες συμμετείχαν και τρεις αστυνομικοί – που με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας», εκβίαζαν συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων, σε περιοχές της Αττικής, εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες, συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα.

Πρόκειται για 18 Ελληνες, ηλικίας από 20 έως 46 ετών και τρεις υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 22, 26 και 32 ετών.

Παράλληλα, αναζητούνται 55 άτομα εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί τα 22. Πρόκειται για 15 Έλληνες, ηλικίας από 22 έως 60 ετών, 3 ημεδαπές ηλικίας 32, 45 και 54 ετών και 4 υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 32, 32, 39 και 47 ετών.

Οσον αφορά τους τρεις αστυνομικούς που εμπλέκονται, ο ένας θεωρείται βασικό μέλος και οι άλλοι δύο περιφερειακά μέλη των οργανώσεων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις οργανώσεις, που δραστηριοποιούντο τουλάχιστον από το έτος 2014, εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων, απειλώντας τόσο τους ίδιους όσο και τις επιχειρήσεις τους και απαιτούσαν διάφορα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας» στα καταστήματά τους. Παράλληλα, ορισμένα από τα μέλη προέβαιναν σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης. Από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, αποκόμιζαν τεράστια χρηματικά ποσά. Σημειώνεται, ότι όλα τα μέλη είναι σεσημασμένα για εκβιάσεις, ναρκωτικά, όπλα και άλλα αδικήματα, ενώ δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άτομα και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, με σιδερογροθιές, ακόμα και για ασήμαντους λόγους.

Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι παρείχαν προστασία, σε τουλάχιστον 150 καταστήματα σε όλη την Αττική.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 22.550 ευρώ, οχήματα, πιστόλια, φυσίγγια, σιδηρογροθιές, αναβολικά, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, 49 συσκευές τηλεφώνων και μικροποσότητα κάνναβης.