Συμβουλές για τις πιο χαλαρωτικές διακοπές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν και μαζί τους ξεκίνησαν τα σχέδια για χαλαρωτικές και αναζωογονητικές διακοπές. Σκοπός και γι’ αυτή τη θερινή περίοδο να αλλάξουμε παραστάσεις και να ξεφύγουμε όχι μόνο από την πόλη αλλά και από την καθημερινότητα.

Τι χρειάζεται όμως για να γεμίσουμε μπαταρίες και να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας; Εκτός από το κολύμπι, τις βόλτες και τη διασκέδαση, στα μυστικά της απόλυτης χαλάρωσης περιλαμβάνεται και ο ποιοτικός ύπνος. Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού για την εύρυθμη λειτουργία του, αφού η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πνευματικά αλλά και σωματικά προβλήματα.

Ας δούμε αναλυτικά μερικές συμβουλές  για να αποφύγουμε οποιεσδήποτε διαταραχές που μπορεί να αποτρέψουν την ξεκούραση μας:

  • Αναβαθμίστε την ποιότητα του ύπνου επιλέγοντας ένα αναπαυτικό στρώμα. Είτε διαμείνετε στο εξοχικό είτε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, βεβαιωθείτε ότι το στρώμα που θα ξαπλώσετε είναι αναπαυτικό για εσάς και ταιριάζει στις προτιμήσεις σας (σκληρό – μαλακό). Αν επιλέξετε το εξοχικό σας για να παραθερίσετε και η τσέπη σας δεν σηκώνει επιπλέον έξοδα, προμηθευτείτε τουλάχιστον ένα καλό ανώστρωμα που σίγουρα θα αλλάξει την αίσθηση του παλιού σας στρώματος.
  • Επιλέξτε το κατάλληλο για εσάς μαξιλάρι, όχι μόνο στο είδος γεμίσματος – πουπουλένιο, memory foam, micro-fiber, latex- αλλά και στην ποσότητα. Ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας αν παρέχουν την υπηρεσία Pillow Menu
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή μας. Επιπλέον, ο καφές και γενικότερα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν υπερένταση.
  • Αποφύγετε τους καβγάδες, τις έντονες συζητήσεις καθώς και την έντονη σωματική άσκηση αργά το βράδυ. Οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει στρες και ένταση δεν μας βοηθά στη χαλάρωση και τον ποιοτικό ύπνο.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε πάντα σχεδόν τις ίδιες ώρες, καθώς πέρα του ότι ο ύπνος δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί, θα απορυθμίσει τελείως και το βιολογικό σας ρολόι. Πριν πέσετε για ύπνο διαβάστε ένα βιβλίο, ή ακούστε χαλαρωτική μουσική δίνοντας με αυτό τον τρόπο το σύνθημα στον οργανισμό σας ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί.

Επειδή ο ύπνος είναι απαραίτητος σε όλους μας και οι συνθήκες καθημερινότητας που ζούμε, αρκετά απαιτητικές και έντονες, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε ένα αγαθό πολυτελείας που λίγοι μπορούν να απολαύσουν πραγματικά, καλό είναι να επαναπροσδιορίσουμε την αξία του και να του δώσουμε τη θέση που του αρμόζει, αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή, ισορροπημένη και γεμάτη ενέργεια ζωή!