Συνεχίζουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι το σκάνδαλο του κτιρίου Κεράνης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εγκαινιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, λίγο πριν αλλάξει υπουργείο. Σκοπός ήταν η στέγαση της νέας – πλήρως άχρηστης και αχρείαστης υπηρεσίας – γνωστής ως ΚΕΠ Δανειοληπτών (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), και τη μεταφορά σε αυτό αρκετών ακόμη υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας. Και όλα αυτά παρά τις προειδοποιήσεις ότι το κόστος ενοικίασης του συγκεκριμένου κτιρίου από το υπουργείο Οικονομίας, θα ήταν υψηλότερο από το αν οι υπηρεσίες του υπουργείου παρέμεναν εκεί που ήταν.

Αλλά αυτά τα εγκαίνια που χαρακτηρίστηκαν σκάνδαλο, ήταν απλά και μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός μεγάλου σκανδάλου που κρατάει εδώ και χρόνια και από το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να αιμορραγεί πολλά εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα εν γνώσει του. Εκατομμύρια που πληρώνουν οι σκληρά φορολογούμενοι Έλληνες.

Το κτίριο ανήκε στην εταιρεία ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, την Εθνική Πανγαία, η οποία πουλήθηκε με σκανδαλώδεις όρους σε γκρουπ ισραηλινών-πολυεθνικών συμφερόντων. Χρησιμοποιώντας ως όχημα την MIG Real Estate με την οποία συγχωνεύθηκε, η Πανγαία μπήκε στο χρηματιστήριο, η μετοχική της σύνθεση άλλαξε για τρίτη φορά και το παζλ της υπόθεσης γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο, δυσχεραίνοντας οποιαδήποτε απόπειρα διερεύνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate, η οποία ανήκει στο γκρουπ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Beny Steinmetz. Κατά φοβερή σύμπτωση(;) σχεδόν όλα τα στελέχη της προέρχονται από θυγατρικές της Deutsche Bank…

Στα τέλη του 2013, επί διοικήσεως Τουρκολιά, το 66% της Πανγαία Εθνική πουλήθηκε στην Invel έναντι τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 73,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν με εισφορά εις είδος (ακινήτων). Το υπόλοιπο τίμημα πληρώθηκε με δανεικά. Αυτό είναι σύνηθες στα μεγάλα deals και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλήψιμο.Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι η Invel πλήρωσε το τίμημα παίρνοντας χαμηλότοκο δάνειο 421 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(!).

Η Εθνική πήρε 580 εκατ. ευρώ – τα δικά της 421 εκατ. που έδωσε ως δάνειο και άλλα 160 εκατ. που δανείστηκε η Invel από ξένες τράπεζες. Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωληθέντων ακινήτων της, για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί πληρώνοντας πλέον ετήσια ενοίκια 70 εκατ. ευρώ στην Invel… Έτσι το ισραηλινό-πολυεθνικό γκρουπ πήρε όλη σχεδόν την ακίνητη περιουσία της Εθνικής, χωρίς να διαθέσει δικά του κεφάλαια και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο.

Στις αρχές της χρονιάς η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο Κεράνης είχε αναχθεί, σχεδόν, σε μείζον πολιτικό ζήτημα.  Πρόσφατα δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος γίνονται μελέτες ώστε… μελλοντικά το κτίριο να αξιοποιηθεί.

Μέχρι τότε το Δημόσιο θα πληρώνει περισσότερα από 108 εκατ. ευρώ, ετησίως, για μισθώματα, με το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει 230.000 μηνιαίως.

Επτά υπουργοί πέρασαν από τότε που ξεκίνησε και συνεχίστηκε αυτό το σκάνδαλο, κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά ούτε το σκάνδαλο σταμάτησε, ούτε οδηγήθηκε κάποιος στη δικαιοσύνη, ούτε κάποιος τιμωρήθηκε. Αντίθετα, το σκάνδαλο συνεχίζεται και οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν περισσότερα από 108 εκατ. ευρώ το χρόνο, για μισθώματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει 230.000 μηνιαίως, για μια αχρείαστη υπηρεσία, το ΚΕΠ Δανειοληπτών, με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου προς όφελος της Πανγαία με το σκάνδαλο Εθνικής Πανγαία που πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και εμπλέκονται στο σκάνδαλο πάρα πολλοί ακόμα, και άγνωστο πόσοι ακόμα. Θα έκαναν όμως τα ίδια αν έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους την ίδρυση και το ενοίκιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα οποία πλήρωσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός ακόμη και με χρήματα που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ; Γιατί το δικαίωμα της ρύθμισης το έχουμε εκχωρήσει στους δανειστές με το δεύτερο μνημόνιο. Θα το πλήρωναν λοιπόν αν έπρεπε να το πληρώσουν από τη τσέπη τους; Την απάντηση τη γνωρίζουμε όλοι.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, και οι υπουργοί της κυβέρνησης ότι, αν γινόταν νόμος του κράτους η δωρεάν νομική βοήθεια ανεξάρτητα από το τεκμαρτό εισόδημα, όλα αυτά τα εκατομμύρια που χάθηκαν, χάνονται και θα χάνονται, θα έμεναν στην τσέπη του ελληνικού λαού.