Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις του «Θεσσαλονίκη Forum»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διοργάνωση και τις δράσεις της Εβδομάδας Νεανικής και Κοινωνικής Καινοτομίας «Θεσσαλονίκη Forum» στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ιδρύματος Anna Lindh, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Anna Lindh, Hatem Atallah, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., Λίνα Λιάκου και ο εκπρόσωπος του δικτύου EUNIC Ελλάδας, Γιάννης Πιτσιώρας.

Στη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το ευρωπαϊκό ίδρυμα Anna Lindh, η οποία χρονολογείται από το 2014, με αφορμή την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντάς την στρατηγική επιλογή του Δήμου. «Η συνεργασία μας με το ίδρυμα Anna Lindh, που υλοποιεί δράσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέσα από ένα δίκτυο 200 φορέων και οργανισμών, ανοίγει το δρόμο ώστε να ασχοληθούμε ενεργά και συστηματικά με θέματα και  πολιτικές που αφορούν τη νεολαία, τις οποίες στη συνέχεια καλούμαστε να εφαρμόσουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ειδικά στην Ελλάδα και ακόμη ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε μείνε πολύ πίσω στις πολιτικές για τη νεολαία, και τα αποτελέσματα είναι ορατά εδώ και χρόνια», είπε ο Δήμαρχος. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο και το ίδρυμα, είχε ως πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία στην πόλη ενός περιφερειακού κόμβου για τη νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα.

«Αυτό σημαίνει ότι το ίδρυμα θα μας βοηθήσει να φέρουμε εδώ κόσμο από την Ευρωμεσογειακή περιοχή, που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο τομέα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί η νεολαία είναι αυτή που κινητοποιεί και συνεισφέρει στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην αξιοποίηση πόρων της τοπικής κοινωνίας» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης. Εκτίμησε ότι η συνεργασία με το ίδρυμα θα αποφέρει καρπούς σε μια φοιτητούπολη όπως η Θεσσαλονίκη, που διαθέτει μεγάλο νεανικό δυναμικό, αλλά και υψηλότατα ποσοστά ανεργίας. Πέραν αυτών, σημείωσε ο ίδιος, η συνεργασία με το Ίδρυμα Anna Lindh συνεισφέρει στην περαιτέρω δικτύωση της πόλης, αλλά και στην εξωστρέφειά της. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τη συνεργασία με το ίδρυμα Anna Lindh ως μία σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στην πόλη ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, επιδίωξη που η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και ο Δήμος είχαν εξαρχής.

Ο εκτελεστικός Διευθυντής του ιδρύματος Anna Lindh, Hatem Atallah, μίλησε με θερμά λόγια για τη σύμπραξη με το Δήμο Θεσσαλονίκης, γεγονός που, όπως είπε, οδήγησε στην απόφαση να επεκταθεί η συνεργασία και με άλλους δήμους της Μεσογείου. «Επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη για να έρθουμε μαζί με τους στρατηγικούς μας εταίρους, όπως η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, με στόχο να ενώσουμε τις φωνές των νέων και να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική πρόκληση, το να βρούμε δηλαδή ένα κοινό τόπο αντιμετώπισης του εξτρεμισμού» τόνισε ο ίδιος, προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη φάση του προγράμματος «Young Arab Voices» θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει ένα μεγάλο τμήμα των νέων της Μεσογείου.

Από την πλευρά της η Λίνα Λιάκου, αναφερόμενη στη συνεργασία, διευκρίνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στη δημιουργία ενός κόμβου νεανικής και κοινωνικής καινοτομίας, μέσω του οποίου θα αναδειχθούν τρόποι ενεργοποίησης των νέων και της συνεισφοράς τους στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και τόνισε: «Μέσα στο 2016 θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική και τους πόρους που μας παρέχει το ίδρυμα Anna Lindh, οργανώνοντας χρήσιμες και ουσιαστικές δράσεις».

Τέλος, ο Γιάννης Πιτσιώρας, εκ μέρους  του δικτύου EUNIC Ελλάδας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το αυριανό συνέδριο με τίτλο «Think Social. Act Business II», που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή διεθνών ειδικών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία πάνω στην κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα με άξονα τους νέους.

Το «Θεσσαλονίκη Forum» ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, με τη συμμετοχή πολλών διεθνών ιδρυμάτων, δικτύων και οργανισμών, μεταξύ των οποίων το Δίκτυο EUNIC στην Ελλάδα, το Βρετανικό Συμβούλιο, η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης.