Συγγνώμη για σκάνδαλα που ταλανίζουν Ρώμη και Βατικανό ζήτησε ο Πάπας

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ζήτησε «συγγνώμη για τα σκάνδαλα τα οποία ξέσπασαν πρόσφατα στη Ρώμη και στο Βατικανό».

Ο ποντίφικας δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποια σκάνδαλα εννοεί, ωστόσο πολλοί σχολιαστές τονίζουν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για περιπτώσεις οικονομικής κακοδιαχείρισης εντός του Βατικανού, για την κακοποίηση παιδιών από μέρους καθολικών κληρικών και για την παρείσφρηση μαφιόζικων συμφερόντων σε μεγάλο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων της Αιώνιας Πόλης.

«Ο Ιησούς, ο οποίος είναι ρεαλιστής, μας λέει ότι είναι αναπόφευκτο να συμβαίνουν σκάνδαλα, αλλά αλίμονο στον άνθρωπο εξαιτίας του οποίου τα σκάνδαλα αυτά λαμβάνουν χώρα», πρόσθεσε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Ο Πάπας αναφέρθηκε στη συνέχεια και «στο σκάνδαλο των παιδιών τα οποία είναι θύματα βιασμών, εγκατάλειψης και έλλειψης αγάπης», σκάνδαλο ακόμη σοβαρότερο διότι «τα παιδιά δεν έχουν τον τρόπο να το επεξεργασθούν».

Πολλοί σχολιαστές τονίζουν τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της κίνησης, αν και υπενθυμίζουν παράλληλα ότι και ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ είχε ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη για τη στάση και τις πράξεις της Καθολικής Εκκλησίας ανά τους αιώνες, αρχίζοντας από τον κατατρεγμό των εβραίων.