Συρία: Κατά της χρήσης στρατιωτικών μέσων ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ

ΦΩΤΟ: EPA/JASON SZENES/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EPA/JASON SZENES/ΑΡΧΕΙΟΥ

Η χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίλυση του προβλήματος στη Συρία, ενώ αντίθετα προκαλεί μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και καταστροφές, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Λιου Τζιεγί.

Τα σχόλια του Κινέζου διπλωμάτη έγιναν στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στο Χαλέπι, όπου παρατηρείται κλιμάκωση της αιματηρής βίας κατά το τελευταίο δεκαήμερο.

Το Μέτωπο αλ-Νούσρα που διασυνδέεται με την αλ-Κάιντα, αλλά και άλλες ένοπλες ομάδες πραγματοποιούν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά των δυνάμεων του συριακού στρατού στα νότια του Χαλεπίου. Οι επιθέσεις κλιμακώνονται με πυρά πυροβολικού κατά των κυβερνητικών θέσεων καθώς οι αντάρτες στα ανατολικά της πόλης προσπαθούν να φτάσουν στο δυτικό μέρος της.

«Παρά το γέγονος της έξαρσης της πολεμικής βίας σε κάποιες περιοχές της Συρίας, στις περισσότερες περιοχές της, η εκεχειρία τηρείται», σημείωσε ο Λιου.

Προς την κατεύθυνση εφαρμογής της εκεχειρίας στο Χαλέπι, έχουν δραστηριοποιηθεί τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ, όπου σήμερα αναμένεται ν’ αρχίσει 48ωρη κατάπαυση του πυρός.