Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τον Γιάννη Μπουτάρη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σύσκεψη τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου μαζικής συρροής προσφύγων συγκάλεσε  ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με τη συμμετοχή Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκπροσώπων του Στρατού, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης , του Κεντρικού Λιμεναρχείου και του Δ.Σ. του ΟΛΘ την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 στο Δημαρχείο.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά σύσκεψη για το ζήτημα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο συναντήσεις, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στόχος της σημερινής σύσκεψης ήταν να τεθούν οι βάσεις για την κατάρτιση ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο θα φιλοξενηθεί σε αξιοπρεπείς συνθήκες (στέγαση, σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υγειονομική συνδρομή) μεγάλος αριθμός προσφύγων, στην περίπτωση που συρρεύσει στη Βόρεια Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, ορίστηκε ομάδα εργασίας από υπηρεσιακά στελέχη των εκπροσωπούμενων φορέων, η οποία άμεσα θα εργαστεί για την εκπόνηση του σχεδίου.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάρτισης ενός τέτοιου Σχεδίου Δράσης, θέτοντας τις βασικές αρχές για την αντιμετώπιση τυχόν αυξημένων προσφυγικών ροών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ετοιμότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Στις αρχές αυτές περιλαμβανόταν η ανάγκη δικτύωσης των τοπικών φορέων, καθώς το θέμα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί συνολικά, σε επίπεδο πόλης καθώς και η προσωρινή φιλοξενία των ευπαθέστερων προσφυγικών ομάδων σε ξενοδοχεία της πόλης και η παροχή υγειονομικής συνδρομής και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Ανάλογο σχέδιο υπέβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων προς χρηματοδότηση, στο Open Society Foundation, το οποίο και το ενέκρινε, ωστόσο αφορά μικρό αριθμό προσφύγων και περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη «η ομάδα εργασίας που συστάθηκε με τη συμμετοχή των φορέων θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο που θα μας εξασφαλίσει ότι θα είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που μερικές χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάσουν στην πόλη μας. Αυτό θα το συζητήσουμε και θα το επικυρώσουμε σε μια καινούρια συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου στη συνέχεια να το υποβάλλουμε στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να αποτελέσει ένα σχέδιο δράσης, ανάλογο με εκείνο του ‘’Ξενοκράτη’’. Με ένα τέτοιο σχέδιο θα διασφαλίσουμε τόσο τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και την πόλη μας και την καθημερινή λειτουργία της και θα αποτρέψουμε παράλληλα τυχόν ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, οι Δήμαρχοι, Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Χαλκηδόνας, Ιωάννης Τσουκνιδάς, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Γ΄ Σώματος Στρατού, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, του Κεντρικού Λιμεναρχείου, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης καθώς και των Δήμων Δέλτα, Καλαμαριάς, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Πυλαίας-Χορτιάτη, και Παύλου Μελά.