Σκηνικό από παραμύθι στη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη

Σκηνικό από παραμύθι στη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη. Αργότερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 20 Δεκεμβρίου, αναμένονται φέτος οι γιορτινές δράσεις στην πλατεία Αριστοτέλους. Ένα λιτό σκηνικό, το οποίο θα θυμίζει παραμύθι εμπνευσμένο από τις λαϊκές παραδόσεις και τους θρύλους για τους καλικάντζαρους, σχεδιάζει να διαμορφώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Φέτος, η γιορτινή πλατεία Αριστοτέλους δεν θα θυμίζει σε τίποτε την εικόνα που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια με τα καρουζέλ, τις ρόδες, τα παγοδρόμια και τα σπιτάκια. Άλλωστε, το χριστουγεννιάτικο χωριό που στηνόταν μέχρι και πέρυσι στην Αριστοτέλους είχε διχάσει την πόλη, καθώς είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες τόσο για θέματα αισθητικής όσο και για ζητήματα που σχετίζονται με τις χρεώσεις για τη χρήση των παιχνιδιών.

 

Για δεκαπέντε ημέρες

 

Το παραμύθι με τους καλικάντζαρους στην πλατεία Αριστοτέλους θα αρχίσει να ξετυλίγεται στις 20Δεκεμβρίου. Σε καθημερινή βάση για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες η γιορτινή πλατεία θα φιλοξενεί θεματικές δράσεις, στις οποίες όλα τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν.

Την ευθύνη για τη δημιουργία του γιορτινού σκηνικού στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και για την προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που θα οργανωθούν για μικρούς και μεγάλους έχει αναλάβει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας’ Ελλη Χρυσίδου.

 


Για όσους αδημονούν να γιορτάσουν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ο «Αστερόκοσμος», που στήνεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε φέτος να μην παραχωρήσει, όπως έπραττε τις προηγούμενες χρονιές, την πλατεία Αριστοτέλους στα επιμελητήρια της πόλης, για να στήσουν τον εορταστικό διάκοσμο στον μνημειακό άξονα. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, πάντως, αναμένεται να ζητήσει να του παραχωρηθεί ένα κομμάτι της Αριστοτέλους μπροστά από τα γραφεία του, ώστε να φροντίσει για τον στολισμό τουλάχιστοναυτού του κομματιού.Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν εκφράσει πολλές διαμαρτυρίες, θεωρώντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να έχει φροντίσει νωρίτερα για τη διαμόρφωση ενός γιορτινού σκηνικού στο κέντρο της πόλης, ώστε να τονωθεί και η κίνηση στην αγορά.

Ο «Αστερόκοσμος» της ΔΕΘ

 

Μία εβδομάδα νωρίτερα, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ο “Αστερόκοσμος”, που στήνεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς’Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι φέτος τον “Αστερόκοσμο” θα επισκεφθούν περισσότερα από 300.000 άτομα, ενώ πέρυσι οι επισκέπτες του είχαν ξεπεράσει τους 210.000.

Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων αναμένεται να προσελκύσει η “Παγωμένη Πολιτεία”, που θα στηθεί στο περίπτερο 15. Σε αυτή θα κυριαρχούν ένα δάσος από “παγωμένα” δέντρα αλλά και το “παγωμένο” σπίτι του Αϊ-Βασίλη. Ο “Αστερόκοσμος” θα αναπτυχθεί ακόμη στα περίπτερα 13,14, καθώς και σε τμήμα του περιπτέρου 11, τα οποία διαμορφώνονται κατάλληλα.

Φέτος, το παγοδρόμιο του “Αστερόκοσμου” θα είναι μεγαλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς θα αναπτύσσεται σε μια έκταση 1.000 τ.μ., ενώ για λόγους ασφαλείας θα είναι διαχωρισμένο ανάλογα με τις ηλικίες των ατόμων στα οποία απευθύνεται.

Όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν τον “Αστερόκοσμο” της ΔΕΘ, για ακόμη μία χρονιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τα παιχνίδια του λούνα παρκ, αλλά και με δύο μεγάλα extreme παιχνίδια, που θα έλθουν από το εξωτερικό. Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα θα επικρατεί και στο Εργοστάσιο Σοκολάτας, το οποίο θα διακοσμηθεί με καρυοθραύστες, μολυβένια στρατιωτάκια και τυμπανιστές.

Οι επισκέπτες του “Αστερόκοσμου” θα πληρώνουν μια γενική είσοδο επτά ευρώ, ενώ η είσοδος για τα παιδιά κάτω του ενός μέτρου θα είναι δωρεάν.

 

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 


Άρωμα Χριστουγέννων απέκτησε ήδη το φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, όπου αύριο πρόκειται να λειτουργήσει μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά τοπικών προϊόντων. Πρόκειται για μία δράση που οργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας του δήμου Θεσσαλονίκης “Thessaloniki Food Festival” σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου.

Στην αγορά, η οποία θα μείνει ανοιχτή από τις 11.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα, θα διατίθενται γλυκά, τυροκομικά είδη, παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, βιολογικά προϊόντα, βότανα, ροφήματα, ντελικατέσεν και άλλα τοπικά προϊόντα.Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του “Thessaloniki Food Festival”, στις 14 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο θα λειτουργήσει ένα μικρό παράρτημα του εργοστασίου σοκολάτας, ενώ στις 20 του μήνα το σωματείο αρτοποιών θα προσφέρει χριστουγεννιάτικα τσουρέκια στα παιδιά του ορφανοτροφείου “Μέλισσα”.


 

Πηγή: Θεσσαλονίκη