Σόιμπλε: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Τη στήριξη των βουλευτών της Μπούνστεσταγκ για την έναρξη «ύστατων» διαπραγματεύσεων επί νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης και η ευθύνη εναπόκειται στην Αθήνα να κερδίσει την εμπιστοσύνη που απώλεσε. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδειξε τις αμφιβολίες του σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα· ζήτησε τη θετική ψήφο των βουλευτών λέγοντας «μετά θα δούμε πού βρισκόμαστε».

Επανέλαβε ότι το κούρεμα χρέους αποκλείεται εντός Ευρωζώνης, και χωρίς του κούρεμα τόνισε πως αυτό το πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο σκληρό από τα προηγούμενα. Δεδομένου ότι το κούρεμα είναι αδύνατο εντός της ζώνης του ευρώ, έπρεπε να βρούμε έναν άλλον ρεαλιστικό τρόπο, είπε σχετικά με την πρόταση του πενταετούς Grexit.

Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν η Ελλάδα είχε τηρήσει τις υποσχέσεις της, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο. 

Τώρα πρέπει να γίνουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και πρέπει η ίδια να τις υλοποιήσει. 

«Στόχος μας είναι να έλθει η Ελλάδα και πάλι κοντά στις αγορές. Μια νομισματική ένωση δεν λειτουργεί χωρίς τις αγορές», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής κατέστησε ομόφωνα σαφές ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ. 

«Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη», διότι πρέπει να δημιουργήσουμε αξιόπιστες βιώσιμες δομές, δήλωσε.

Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν το αποτέλεσμα δείχνει έναν δρόμο που μπορεί να λειτουργήσει, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε: «Εμείς θα εργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες με όλες μας τις δυνάμεις για μια επιτυχή κατάληξη […] δεν χρειάζεται να μου κάνει κανείς μάθημα. Εγώ θέλω λύσεις οι οποίες να μπορούν να λειτουργήσουν».

 

 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr