Σόιμπλε: Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει είναι η χαλάρωση

Η άμβλυνση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του συμφώνου σταθερότητας και η δημιουργία νέων χρεών θα είναι για τις ευρωπαϊκές χώρες “το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει”, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio.

 

“Τηρείστε τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει μαζί, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, ορισμένοι από τους οποίους, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία, επιδιώκουν την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας για να δοθεί περιθώριο για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη στήριξη της ανάπτυξης.

 

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία προσβλέπει σε εξισορροπημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το επόμενο έτος, για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια, δείχνει ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης “έχει αποτέλεσμα, ότι είναι εφικτός”.

 

Η συζήτηση για τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον διορισμό νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία ότι “πρέπει να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις”.

 

Σε απάντηση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι “δεν υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του συμφώνου σταθερότητας”.

 

Αυτό που δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στη Γαλλία “είναι βεβαίως ενδιαφέρον, αλλά το ευρωπαϊκό συμβούλιο συνέρχεται την Πέμπτη και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις”, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

 

Εξάλλου, στον ίδιο τόνο και συνεπικουρώντας τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της Μπούντενσμπανκ Γενς Βάιντμαν επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung: «Είναι σαν κρύο ντους, όταν διαπιστώνει κανείς ότι μόλις χαλαρώσει η πίεση στις αγορές, εμφανίζονται από την πλευρά των πολιτικών αιτήματα για χαλάρωση των κανόνων… Δεν έχουμε ανάγκη από αποδυνάμωση, αλλά από ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων».

 

Χαρακτηρίζει «μοιραίο» το ενδεχόμενο να συγκαλυφθεί «με τεχνάσματα» το βάρος του χρέους και να ξεχαστούν τα μαθήματα που άντλησε η Ευρώπη από την κρίση και προειδοποιεί για τον κίνδυνο έντονων αναταραχών στην Ευρωζώνη, εάν τεθεί και πάλι υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών.

 

Δεν επιτρέπεται «καμία χαλάρωση, αντιθέτως (χρειάζεται) πολύ περισσότερο η ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων», επισημαίνει και μάλιστα επικρίνει το σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως τονίζει, «δεν αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο».

 

Ο κ. Βάιντμαν επικρίνει κυρίως την Γαλλία, από όπου αναφέρει ότι προέρχονται οι πιο ισχυρές φωνές υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη αναγκάστηκε να διαθέσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση ορισμένων χωρών, ενώ η νομισματική πολιτική έχει εν μέρει φθάσει στο όριο της εντολής της. «Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε: δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό ιδιωτικού ή δημόσιου χρέους» σημειώνει ο Γενς Βάιντμαν στο άρθρο του και ζητά να προστατευθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες από τις πολιτικές παρεμβάσεις.