Σοκ και οργή για το μακελειό στο Πακιστάν

Σε κατάσταση σοκ και μεγάλου πένθους βρίσκεται το Πακιστάν μετά το μακελειό σε σχολείο στο Πεσαβάρ, όπου Πακιστανοί Ταλιμπάν σκότωσαν 148 άτομα, 132 απ’ αυτά παιδιά. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο πένθος, ενώ χτες έγιναν οι κηδείες των θυμάτων και πλήθος εκδηλώσεων μνήμης έγιναν σε όλη τη χώρα.

 

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή να εκτελέσουν εν ψυχρώ αθώα παιδιά είναι ο 40χρονος Μουλάχ Φαζλουλάχ, ηγέτης της οργάνωσης των Ταλιμπάν του Πακιστάν. Είναι αυτός που διέταξε τους μαχητές να βάλουν φωτιά σε παιδιά και καθηγητές εν ώρα μαθήματος.

 

Είναι ο άνθρωπος που έδωσε εντολή να τα εκτελέσουν εν ψυχρώ, πυροβολώντας τα στο κεφάλι, είναι αυτός που έδωσε εντολή να σκοτώσουν τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, είναι ο «Ηρώδης του Πακιστάν», άτεκνος ο ίδιος -τη γυναίκα του την απήγαγε γιατί οι γονείς της δεν τον ήθελαν-, που απειλεί σχεδόν καθημερινά μέσω του ραδιοφώνου ότι θα σφαγιάσει παιδιά, γυναίκες και άντρες, όλους όσοι έχουν υποκύψει στις επιταγές της Δύσης.

 

Στο μεταξύ, οι λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως από την επίθεση της Τρίτης βαθαίνουν το σοκ και την αγανάκτηση. Κάποιες από τις δασκάλες κάηκαν ζωντανές, ενώ φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα παιδιά και τους δασκάλους έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες ώρες της επίθεσης, όταν οι Ταλιμπάν πυροβολούσαν αδιακρίτως.

 

Απάντηση

Κι ενώ το έθνος θρηνεί, η πολιτική ελίτ της χώρας προσπαθεί να βρει τους τρόπους για να απαντήσει στην τραγωδία. Ο πρωθυπουργός Ναβάζ Σαρίφ, ο οποίος στο ξεκίνημα της θητείας του επιχείρησε τον διάλογο με τους Ταλιμπάν, εμφανίζεται τώρα αποφασισμένος να τους πολεμήσει και με τους πολιτικούς αρχηγούς συμφώνησαν να καταρτίσουν μέσα σε μία εβδομάδα ένα σχέδιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πλέον διαχωρισμός μεταξύ «καλών» και «κακών» Ταλιμπάν.

 

Ανακοίνωσε επίσης την άρση του μορατόριουμ στη θανατική ποινή για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας. Οι σχετικές διαταγές, ανέφερε η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, θα μπορούν να εκδίδονται μέσα σε δύο ημέρες.

 

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 8.000 κρατούμενοι καταδικασμένοι σε θάνατο βρίσκονται στις φυλακές της χώρας.