Σόου και μανιφέστο υπέρ του «ΟΧΙ»

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σόου και «μανιφέστο» υπερ του «όχι» ήταν η ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έκανε λόγο για «μαύρη μέρα

Η πρόεδρος της Βουλής για άλλη μία φορά ακολούθησε τη δική της πορεία και αφού αναφέρθηκε στον εκβιασμό που υπέστη ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια ζήτησε την καταψήφιση της συμφωνίας.

 

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, αν ο εκβιασμός ολοκληρωθεί απόψε, τίποτε δεν εμποδίζει την επανάληψή του». Και πρόσθεσε «ο λαός είπε ένα μεγάλο ”Οχι”. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε ”Ναι” με την ψήφο μας. Εχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους. Ηταν «όχι» χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους».

 

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε παράνομο, επονείδιστο και απεχθές. Παράλληλα επεσήμανε πως «η Βουλή καλείται να επικυρώσει την παραδοχή ανέφικτων πρωτογενών πλεονασμάτων». «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε, απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε πως το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς σε υλοποιητή των μνημονίων.

 

Νωρίτερα, «μάχη» δόθηκε για την ώρα έναρξης και λήξης της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασης στη Βουλή με… πρωταγωνίστρια και αυτήν τη φορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι διαφωνίες ξεκίνησαν από τη διάσκεψη των προέδρων αλλά τελικά το θέμα «μεταφέρθηκε» και στην Ολομέλεια με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα και κατέθεσε τη δική της πρόταση για τη διάρκεια της συζήτησης, πρόταση που οδηγούσε στο να κρατήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και μετά τα μεσάνυχτα. Τελικά έγινε ψηφοφορία, όπου απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία στη συνέχεια κατέβηκε από την έδρα.