Σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Μαυροβούνιο

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών ξέσπασαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η αντιπολιτευόμενη συμμαχία «Δημοκρατικό Μέτωπο».

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πέτρα και πέντε συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετέχοντες στη διαδήλωση πέταξαν πέτρες στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού TV PINK M, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επίσης ένας διαδηλωτής και μία δημοσιογράφος που ήταν μέσα στο κτήριο.

Μέλη του Κέντρου Ασφάλειας της Ποντγκόριτσα συνέλαβαν έναν 36χρονο, ο οποίος φέρεται μαζί με άλλα άτομα, μετά την ολοκλήρωση τη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, να προκάλεσαν επεισόδια εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού.

Αστυνομικοί ανέφεραν ότι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν αρκετές φορές τον αστυνομικό κλοιό και να απομακρύνουν το μεταλλικό φράχτη που είναι τοποθετημένος γύρω από τη Βουλή. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ένας από τους επικεφαλής του «Δημοκρατικού Μετώπου», ο Άντριγια Μάντιτς, τόνισε ότι η αντιπολιτευόμενη συμμαχία έδωσε τελεσίγραφο έως τις 24 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε την ίδια μέρα, δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο, το «Δημοκρατικό Μέτωπο» θα καλέσει τους πολίτες απ’ όλη τη χώρα να συμμετάσχουν σε ειρηνική, μη βίαιη διαδήλωση στην Ποντγκόριτσα και να ζητήσουν την πτώση της κυβέρνησης. «Έχουμε σχέδιο να απομακρύνουμε τον δικτάτορα» τόνισε ο κ. Μάντιτς και κάλεσε τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Μίλο Τζουκάνοβιτς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» διοργανώνει αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες από τις 27 Σεπτεμβρίου με αιτήματα την απομάκρυνση της κυβέρνησης, τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Εδώ και τρεις εβδομάδες βουλευτές και υποστηρικτές του είχαν στήσει σκηνές έξω από το Κοινοβούλιο. Το Σάββατο το πρωί, η αστυνομία απομάκρυνε τις σκηνές με το αιτιολογικό ότι προκαλούσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης.

Πηγή: ΑΜΠΕ