Σπίτι και δουλειά σε άστεγους στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Λήγει τη Δευτέρα 16 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα «ΟΙΚΟ-ΔΟΜΗΣΗ ΖΩΗΣ για τη Στέγαση και Επανένταξη Άστεγων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών», το οποίο αφορά την εξασφάλιση στέγης και προώθηση στην αγορά εργασίας 20 ατόμων που είναι άστεγα ή ζουν σε επισφαλή κατάσταση κατοικίας.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση για την Υποστήριξη Νέων «Άρσις», υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, με συνολικό προϋπολογισμό 172.400 ευρώ.

 

Αφορά την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων για τη στέγαση και την επαγγελματική ένταξη 20 ατόμων που είναι άστεγα ή φιλοξενούνται  σε ξενώνες ή σε προσωρινές κατοικίες, ή βρίσκονται σε καθεστώς έξωσης, κ.λπ., και έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως άστεγοι.

Οικο-δόμηση της ζωής τους…

 

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος, γενικός σκοπός του οποίου είναι η διαφοροποίηση των αστέγων από παθητικούς αποδέκτες σε ενεργούς αυτόνομους πολίτες που θα «οικοδομήσουν» την ίδια τους τη ζωή, αναλύθηκαν στη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής ημερίδας, παρουσία δημοτικών και τοπικών συμβούλων, αρμόδιων στελεχών του δήμου και της «Άρσις», εκπροσώπων της Εκκλησίας, κοινωνικών επιστημόνων και στελεχών ψυχοκοινωνικών φορέων και φορέων παροχής κοινωνικής προστασίας.

Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης, οι υπεύθυνοι των Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Μάρω Βασσάρα και Γιάννης Πολυχρονιάδης αντίστοιχα, και εκ μέρους της «Άρσις» η ψυχολόγος Νανά Μιχαλοπούλου και η κοινωνική λειτουργός Σοφία Κραλίδου.

Όπως τονίστηκε, το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή βοήθειας σε 20 ωφελούμενους, που θα επιλεγούν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, προκειμένου να εξασφαλίσουν στέγη έως το Δεκέμβριο του 2015 μέσα από την προβλεπόμενη  χρηματοδότηση. Ειδικότερα, περιλαμβάνει την επισκευή της υπάρχουσας κατοικίας, την αναδοχή αστέγων από οικογένεια που θα θελήσει να τους φιλοξενήσει και την κάλυψη δαπανών για οικοσκευές, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ανάγκες σίτισης, ένδυσης και υπόδησης.

 

Επιπλέον, και στο πλαίσιο των ενεργειών για την προώθηση της εργασιακής ένταξης των ωφελούμενων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμβουλευτική στην απασχόληση, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των ωφελούμενων μέσα από επτάμηνη εργασία στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξη στη δημιουργία επιχείρησης, απασχόληση στον αγροτικό τομέα και κατάρτιση μέσω προγραμμάτων voucher.

 

Έως τη Δευτέρα οι αιτήσεις

 

Μέχρι στιγμής τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων δημοτών και κατοίκων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τις οποίες και επεξεργάζονται πυρετωδώς.

 

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους το αργότερο ως τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, επικοινωνώντας με το Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών (δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, Στρ. Στ.Σαράφη 1, τηλέφωνο: 2313 313151), από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr