Στ. Δήμας: Δεν δέχομαι να βγω Πρόεδρος με ψήφους βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Σε γραπτή δήλωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι δεν δέχεται να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Δήμας.

 

Νωρίτερα, την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι Χρυσαυγίτες βουλευτές τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον πρώην υπουργό ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκηνα εκτιμά ότι δεν τίθεται τέοιο θέμα.

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Μητσοτάκης δήλσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην τρίτη ψηφοφορία και προέβλεψε πως και άλλοι βουλευτές της ΝΔ θα κάνουν το ίδιο, στην περίπτωση που διαφανεί ότι η Χρυσή Αυγή επιχειρεί τη νομιμοποίησή της μέσα από την διαδικασία εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

 

«Ούτε να το συζητάτε. Θα υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο σε περίπτωση που διαφανεί ότι η Χρυσή Αυγή… Κι αν χρειάζεται και εμού συμπεριλαμβανομένου… Εγώ αρνούμαι να συμπράξω σε εκλογή Προέδρου με τη Χρυσή Αυγή.Εγώ δεν πρόκειται να συμπράξω με τη δική μου ψήφο στη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής μέσα από την προεδρική εκλογή. Θα πω “παρών” και δεν θα το κάνω μόνο εγώ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Εκτίμησε δε, ότι στην περίπτωση που οι πρώτοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα θα υπάρξει άμεση αντίδραση επισήμως από την ΝΔ, ώστε να μην εκλεγεί Πρόεδρος και οι βουλευτές να ψηφίσουν «παρών».

 

Παράλληλα, εστρεψε τα πυρά του και κατά των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, λέγοντας πως συγκροτούν μαζί με τη Χρυσή Αυγή προεδρική μειοψηφία και τόνισε πως για να υπάρξει ο αριθμός των 180 βουλευτών θα πρέπει ορισμένοι βουλευτές να πάνε κόντρα στις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

 

Αν οι βουλευτές της ΝΔ διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε «πολλοί» νεοδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν «παρών» στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

 

«Η ΝΔ δεν μπορεί να επιτρέψει ένα τέτοιο φαινόμενο», τόνισε μιλώντας το πρωί στον Σκάι, και σημείωσε πως και ο ίδιος ο προεδρικός θώκος δεν θα έχει το «κύρος που του αναλογεί» αν ο κ. Δήμας εκλεγεί χάρη στην ψήφο «ενός κόμματος που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση».

 

Σχετικά με τις πιθανότητες συγκέντρωσης των 180 βουλευτών που απαιτούνται, η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο, όμως αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταστροφής ορισμένων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εφόσον – όπως είπε – συνειδητοποιήσουν «το μέγεθος του κινδύνου» που διατρέχει η χώρα.

 

Δεν τίθεται θέμα στήριξης Δήμα από τη Χρυσή Αυγή, δεδομένης και της σχετικής ανακοίνωσης του κόμματος, δήλωσε επίσης στον Σκάι, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

 

Σε ανακοίνωσή της πάντως από χθες το απόγευμα η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου «η αντεθνική Χούντα γκρεμίζεται».

 

Πηγή: Έθνος