Στα αζήτητα 500 εκατ. ευρώ

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

Μας δίνουν λεφτά και δεν τα παίρνουμε, ενώ και τα χρήματα από το πολυδιαφημισμένο ΕΣΠΑ είναι πολύ λίγα για να δώσουν την πολυπόθητη ώθηση στην αγορά. Όπως διαβάζουμε, πάνω από 500 εκατ. ευρώ είναι τα αδιάθετα χρήματα για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα που υλοποιούνται από το ΕΤΕΑΝ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, και τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Από αυτά,  τα 240 εκατ. είναι χρήματα που έχει δεσμεύσει το ΕΤΕΑΝ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ενώ άλλα 288 εκατ. ευρώ είναι το υπόλοιπο των χρημάτων που είναι διαθέσιμα μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας που έχει συσταθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για χρήματα που θα διατεθούν μέσω των τραπεζών και αποτελούν ουσιαστικά «ουρές» από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, που θα πρέπει αυστηρά να απορροφηθούν το αργότερο έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τα χρήματα αυτά δεν αφορούν επιδοτήσεις. Αφορούν δυνατότητα δανεισμού με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια, που διαμορφώνουν το κόστος χρηματοδότησης κοντά στο 4% ή ακόμη και στο 3%, όταν το μέσο κόστος δανεισμού της αγοράς από τις τράπεζες είναι κοντά στο 7%, περίπου, ή ακόμη υψηλότερα σε κάποιες περιπτώσεις. Εχοντας αποσπάσει την παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προωθήσει τις συμβάσεις με τις τράπεζες, προκειμένου τα χρήματα αυτά να πέσουν στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις που στενάζουν κάτω από την έλλειψη ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, «τρέχει» το ΕΣΠΑ, αλλά τα δεν φθάνουν για όλους. Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι τα κριτήρια έχουν ως στόχο να πιάσουν τόπο τα χρήματα τα οποία δεν είναι αρκετά για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της αγοράς. Την άμεση ενεργοποίηση 4 δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως λένε όμως τα στελέχη της αγοράς, τα χρήματα είναι λίγα. Και σίγουρα δεν μπορούν να δώσουν την πολυπόθητη ώθηση στην αγορά και στη μικρομεσαία επιχείρηση. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον όμως ότι τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει και όχι σε ημέτερους. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση για τη διαδικασία, είναι να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Και όχι μόνο τα ονόματα, αλλά και ο προτάσεις που έκαναν αυτοί οι επιχειρηματίες που θα χρηματοδοτηθούν.

Γιατί, πολλά έχουν δει τα μάτια του Έλληνα φορολογούμενου, και κάποια στιγμή καιρός είναι να επικρατήσει και στη χώρα μας η αξιοκρατία.