Στα σκαριά ειδικό σώμα για τη φύλαξη των πανεπιστημίων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συσταθεί ειδικό σώμα για τη φύλαξη των πανεπιστήμιων άφησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ.

 

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μόλις πέρυσι η ΟΝΝΕΔ πρότεινε τη σύσταση ειδικού σώματος για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Ηδη, η πρόταση αυτή συζητείται σοβαρά, προωθείται αποφασιστικά, προκαλεί αντιδράσεις από εκείνους που μόνον ένα πράγμα τους ενδιαφέρει: να συνεχίζεται το μπάχαλο μέσα στο πανεπιστήμιο».

 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε και την παλαιά πρόταση της ΟΝΝΕΔ η οποία είχε κατατεθεί το 2011, σχετικά με την κατάργηση του «πανεπιστημιακού ασύλου». «Οταν το πρότεινε τότε, έγινε χαλασμός. Κι έναν χρόνο αργότερα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Πάντως αρκετά από τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αναθέσει ήδη τη φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρείες, ορισμένα έχουν προχωρήσει σε διαγωνισμούς για προσλήψεις, ενώ κάποια άλλα λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας σε φοιτητές και διδάσκοντες.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μετά την ομαλή ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου το Σάββατο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τηλεφώνησε στον πρύτανη του ιδρύματος Θεόδωρο Φορτσάκη και τον συνεχάρη επειδή μπόρεσε να λειτουργήσει η Σύγκλητος μετά από πολλά χρόνια.

 

Μετά πάντως την εισβολή ομάδας φοιτητών στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ την Πέμπτη, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε το Σάββατο το πρωί χωρίς απρόοπτα. Αυτή τη φορά υπήρξε διακριτική αστυνομική επιτήρηση του περιβάλλοντος χώρου του πανεπιστημίου, ενώ εντός του ιδρύματος έμπαιναν μόνο τα μέλη της Συγκλήτου. Εξω από το ίδρυμα, περίπου 40 φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα.

 

«Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη. Το πανεπιστήμιο της Αθήνας δείχνει πως μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Φορτσάκης.

 

Απειλές

 

Πάντως, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη την Κυριακή σε τηλεοπτικό σταθμό όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει δεχθεί πολλές φορές απειλές μέσω τηλεφώνου αλλά και κατ΄ ιδίαν. «Δεν μου είπαν θα σε σκοτώσω, αλλά όταν κάποιος έρχεται και σου λέει πρόσεχε θα σε βρούμε καμιά ώρα σε κάνα χαντάκι, αυτό δεν είναι ευχάριστο πράγμα να το ακούει κανείς». Ο πρύτανης πρόσθεσε ότι «οι συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οδηγούν το πανεπιστήμιο στον όλεθρο».