Στα «χαρτιά» η εκεχειρία στην Ουκρανία

Παρά τις νέες ευρωπαϊκές προσπάθειες για την εφαρμογή μίας κατάπαυσης του πυρός οι μάχες συνεχίζονται και σήμερα στην ανατολική Ουκρανία.

 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων 49 φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, χρησιμοποιώντας ρουκέτες, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

 

«Ο αριθμός των επιθέσεων δείχνει πως οι τρομοκράτες δεν θέλουν να σιγήσουν εντελώς τα πυροβόλα τους», δήλωσε ο ουκρανός στατιωτικός εκπρόσωπος Ανατόλι Στέλμαχ.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν στην περιφέρεια της Μαριούπολης, μια περιοχή στην Αζοφική Θάλασσα το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα και για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να γίνει ο στόχος της επόμενης επίθεσης των αυτονομιστών.

 

Οι αντάρτες κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι πραγματοποιούν κι αυτές επιθέσεις, μεταξύ άλλων και εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ντονέτσκ, προπύργιου των ανταρτών. Μια γυναίκα σκοτώθηκε από το βομβαρδισμό χθες, Πέμπτη, μετέδωσε η υπηρεσία Τύπου των αυτονομιστών DAN.

 

Οι σφοδρότερες μάχες από την Κυριακή, που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, σημειώθηκαν μέσα και γύρω από το Ντεμπάλτσεβε, έναν στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο, πριν οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν από εκεί την Τετάρτη.

 

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως ένα άρμα μάχης με την επιγραφή «Καλός Λύκος» έβαλε το πρωί από ένα σημείο ελέγχου των αυτονομιστών έξω από το Βίλεχιρσκ, μια πόλη στην πρώτη γραμμή κοντά στο Ντεμπάλτσεβε, καθιστώντας σαφές πως οι μάχες δεν έχουν σταματήσει εντελώς στην περιοχή.

 

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να κάνουν μια νέα προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν για την ανατολική Ουκρνία.