Στα χέρια των ΑΕΙ ο αριθμός εισακτέων

Πρόταση στα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα να καθορίζουν τα ίδια τον αριθμό των εισακτέων κάθε χρόνο έκανε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και μάλιστα δήλωσε ότι θα καταθέσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

 

Σύμφωνα με το ‘ΕΘΝΟΣ, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) σχετικά με τη μείωση της ύλης στα δημοτικά σχολεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει νομοθετική τροπολογία,, η οποία θα προβλέπει τον καθορισμό των εισακτέων αλλά και των μεταγραφών από τα ΑΕΙ.

 

“Ακούγονται εδώ στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και όχι μόνο εδώ, πολλές σκέψεις και πολλές διαμαρτυρίες για τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η κριτική επαυξάνεται λόγω του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών. Ακούστηκε αυτό και στις συσκέψεις που κάνουμε με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ”, τόνισε ο υπουργός για να συμπληρώσει: “Αφού υπάρχει και σχετική παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ, θα καταθέσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία Θα περάσει ο καθορισμός του αριθμού στα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και τα προβλήματα που έχουν για τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις”.

 

Ελλείψεις

 

Τα πανεπιστήμια κάθε χρόνο ζητούν σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά τον αριθμό των φοιτητών που στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, ενώ πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν ζητήσει να ρυθμίζουν τα ίδια τον αριθμό των φοιτητών που θα δεχτούν.

 

Αναφερόμενοι στη χθεσινή πρόταση του υπουργού για τους εισακτέους, πρυτάνεις δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσαν να το δεχτούν αλλά με προϋποθέσεις.

 

“Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, δηλαδή να καθορίζουν τα ιδρύματα τον αριθμό των εισακτέων, είναι η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σε βάθος τετραετίας, ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσους φοιτητές μπορούμε να εκπαιδεύσουμε”, τόνισε ο κ. Πάρις Τσάλτας, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Ο υπουργός Παιδείας πάντως μίλησε και για πριμοδότηση με “χρήματα όσο και με προσωπικό” όσων πανεπιστημίων αναπτύξουν προπτυχιακά και μετά πτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα με δίδακτρα τα οποία θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές αρχικά στον τουρισμό και στις φιλοσοφικές σχολές.

 

Νέα τμήματα

 

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο τμήματα τουρισμού στα πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Με δίδακτρα και διδασκαλία στην αγγλική, όπως κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο έχει ένα μεταπτυχιακό με φοιτητές κυρίως από την Αφρική.