Στά ύψη φέτος ο οβελίας

Στο αυριανό παζάρι της Δράμας αναμένεται να ανοίξουν τα “χαρτιά” τους κτηνοτρόφοι κι έμποροι αναφορικά με το ζήτημα της τιμής αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα.

 

Στο “παιχνίδι” μπαίνουν και οι κρεοπώλες, οι οποίοι έχουν ζητήσει, στην αποψινή τους συνέλευση, να παραστεί και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την εικόνα της αγοράς.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γκαρμπούνης τόνισε ότι πρόθεσή τους είναι οι φετινές τιμές των αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια του Πάσχα να κυμανθούν στα περσινά επίπεδο, ήτοι 7-10 ευρώ/κιλό.

 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, εάν οι κτηνοτρόφοι εμμείνουν στη θέση τους να πουλήσουν ακριβότερα κατά ένα ευρώ φέτος, δηλαδή στα 6,5 ευρώ/κιλό, λόγω μειωμένης παραγωγής, περιορισμού του ζωικού κεφαλαίου συνεπεία του καταρροϊκού πυρετού και αυξημένων εξαγωγών στην Ιταλία, τότε οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι κρεοπώλες, όπως είπε, δεν μπορούν να συρρικνώσουν περαιτέρω το περιθώριο κέρδους τους.

 

“Για κάθε κατσικάκι που βάζουμε στην βιτρίνα, τόσο εμείς οι κρεοπώλες όσο και οι έμποροι, εκτός του κόστους που καταβάλλουμε στον κτηνοτρόφο, έχουμε και έξοδα 1,5 ευρώ/τεμάχιο, για διαδικασίες όπως: σφαγείο και πληρωμή του κτηνιάτρου που βάζει τη σφραγίδα και ελέγχει το προϊόν” σημείωσε ο κ. Γκαρμπούνης και πρόσθεσε: “Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές, γιατί ξέρουμε την κατάσταση, αφού ζούμε μαζί τους καθημερινά, ωστόσο κι εμείς πρέπει να πληρώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε”.

 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων εκτιμάται μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40%, αφού λόγω του καταρροϊκού πυρετού έχει χαθεί μεγάλος αριθμός ζώων.

 

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν το προϊόν τους στους εμπόρους κάτω των 6,6 ευρώ/κιλό, τιμή αυξημένη κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι.