Στάχτη στα μάτια των δανειοληπτών από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Σταθάκη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μόνο σαν στάχτη στα μάτια των δανειοληπτών μπορούν να εκληφθούν οι χθεσινές δηλώσεις του Γ.Σταθάκη ότι δεν είναι εφικτό να πουληθούν τα δάνεια των Ελλήνων δανειοληπτών σε ξένα funds. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε χθες στην εκπομπή «Στον Ενικό» με το Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Γ.Σταθάκης, αναφερόμενος στο θέμα της πώλησης δανείων σε ξένα funds, υποστήριξε ότι «απαιτείται νέα νομοθεσία για κάτι τέτοιο, άρα δεν είναι εφικτό να γίνει». Διευκρίνισε επίσης ότι ως προς αυτό το κομμάτι «οι τράπεζες τη μόνη δυνατότητα που έχουν, είναι είτε να προσλάβουν εταιρείες διαχείρισης των δανείων αυτών είτε να προχωρήσουν σε μια λύση συγχρηματοδότησης».

Αυτό που βγαίνει όμως ως συμπέρασμα είναι ότι στην ουσία η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται σε τίποτα όσον αφορά τη προστασία της κύριας κατοικίας των Ελλήνων δανειοληπτών, αλλά έχει αφήσει τη πρωτοβουλία των κινήσεων στις τράπεζες, που όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, έχουν ήδη ξεπουληθεί σε ξένους επενδυτές. Από τις διαθέσεις λοιπόν των τραπεζιτών και των νέων ιδιοκτητών των πλειοψηφικών τους πακέτων κρίνεται το αν οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, θα μπορέσουν να διασώσουν την κύρια κατοικία τους και δεν θα δούμε και στην Ελλάδα τις εικόνες που έχουμε δει να συμβαίνουν στην Ισπανία, με την αστυνομία να πετάει στο δρόμο τους δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Αυτό που δεν είπε Γ.Σταθάκης είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει με κανέναν τρόπο τις τράπεζες «είτε να προσλάβουν εταιρείες διαχείρισης των δανείων αυτών, είτε να προχωρήσουν σε μια λύση συγχρηματοδότησης». Αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομίας είναι ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση αφήνει ελεύθερο το πεδίο στις τράπεζες και τους ξένους ιδιοκτήτες τους να προβούν σε όποιο μέτρο κρίνουν αυτοί απαραίτητο σχετικά με την τύχη των κόκκινων δανείων και των στεγαστικών. Η κυβέρνηση μένει απλά στην άκρη και παρακολουθεί χωρίς να έχει καμία διάθεση να αντιδράσει και να προστατεύσει τους Έλληνες δανειολήπτες, τους οποίους, εκτός του ότι τους αφήνει εντελώς αβοήθητους στις όποιες ορέξεις των τραπεζιτών, τους έχει ήδη αποδυναμώσει οικονομικά με τη φορολογία που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν.

Ο Γ.Σταθάκης πρόσθεσε ότι: «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον οποίο θα γίνει γρήγορη αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα», και ότι «με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων, αρκεί να υπάρξουν οι σωστές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση». Στη τελευταία πρόταση του υπουργού, αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι η διευκρίνιση που βάζει. Ότι δηλαδή «…αρκεί να υπάρξουν οι σωστές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση». Άλλη μια δήλωση που δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί στο θέμα και να προστατεύσει τους Έλληνες δανειολήπτες.

Όμως η πραγματικότητα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την τύχη της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών είναι γνωστή ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Από τον Ιούλιο ακόμα ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός κ.Ιωάννης Σακκάς, μιλώντας στο Radio1D.gr και τις «Πρωινές Κουβέντες» με τον Πάνο Μπουλιώνη και την Κεράσα Κωνσταντινίδου, κατήγγειλε την συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς και τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ψήφισαν των κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «καθ’υπόδειξιν  της κυβέρνησης που, επίσης καθ’υπόδειξιν των ξένων πιστωτών ενεργεί.

Όπως είχε δηλώσει από τον περασμένο Ιούλιο ο κ.Σακκάς, η ιδιωτική ακίνητη περιουσία θα εξαφανισθεί και θα περάσει στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι πολίτες κινδυνεύουν με πολλαπλή κατάσχεση που «θα πρέπει να γίνει κατά των τραπεζών που έχουν προβεί σε εγκληματικές πράξεις». Και υπογράμμισε ότι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψήφισε η Βουλή, η δικαιοσύνη βάλλεται από την ίδια τη νομοθεσία που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Που ψήφισαν δηλαδή οι Έλληνες βουλευτές, τους οποίους οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες έστειλαν με τη ψήφο τους στη Βουλή για να προστατέψουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι από το καλοκαίρι η κυβέρνηση Τσίπρα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη είχαν μιλήσει για αναστολή των πλειστηριασμών ως το τέλος του 2015. Επρόκειτο στην ουσία για αναστολή εκτελέσεως των πλειστηριασμών. Τα πράγματα είχαν ήδη χειροτερέψει πάρα πολύ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Έτσι η ιδιωτική περιουσία μπορεί να περάσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ και στα χέρια ιδιωτών και ξένων πιστωτών, εκτός από τη δημόσια περιουσία. Και περιορίζεται πάρα πολύ το δικαίωμα των ιδιωτών να προσφεύγουν στη ελληνική δικαιοσύνη για να σώσουν τα σπίτια τους. Η οποία αναγκάζεται να δικάζει πλέον, όχι με το γνωστό τρόπο.