Σταμάτησαν εκατοντάδες πρόσφυγες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα

Ένα εν δυνάμει νέο μέτωπο έρχεται να προστεθεί στην κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση, καθώς σήμερα τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως Σύρους, που κατευθύνονταν προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη

 

Η τουρκική χωροφυλακή έστησε σήμερα οδοφράγματα κοντά στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη), σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στον δρόμο και άλλοι κατευθύνονταν προς τους γύρω λόφους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα σύνορα.

Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι, μερικοί με ομπρέλες για να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τον ήλιο και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, είπαν στο Reuters πως θέλουν να φθάσουν στην Ελλάδα όπου πιστεύουν πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες απ’ ό,τι στην Τουρκία και πως αποφάσισαν να μεταβούν δια ξηράς λόγω των πολλών θανάτων στις θαλάσσιες οδούς.

Σύμφωνα με πηγές, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο και παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους -ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός στον κόσμο-, όμως εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών και της έλλειψης εργασίας στη χώρα ολοένα και περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ, οι περισσότεροι με επικίνδυνα πλεούμενα.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι πνίγηκαν σήμερα Τρίτη, όταν το σκάφος τους ναυάγησε στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.