Στη φυλακή ο Ελβετός τραπεζίτης

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη ο Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, άλλοτε τραπεζικό στέλεχος σε δύο τράπεζες στην Ελβετία.

 

Ο Ελβετός υπήκοος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε δύο υποθέσεις παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να δεσμεύτηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς ότι θα παραδώσει εφόσον την βρει, λίστα με τους Έλληνες πελάτες που είχε την επίμαχη περίοδο.

 

Ο κ. Όσβαλντ είναι κατηγορούμενος επίσης και έχει παραπεμφθεί σε δίκη, στις υποθέσεις διακίνησης παράνομων αμοιβών για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens και αυτής για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελβετός τραπεζίτης, απολογούμενος για την υπόθεση της προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει και -εφόσον βρει- να παραδώσει στην ανάκριση κατάλογο των Ελλήνων πελατών που είχε, τονίζοντας ωστόσο πως μεγαλύτερη επαφή μαζί τους είχε ο υφιστάμενος του, επίσης κατηγορούμενος Φάνης Λυγινός.

 

Ο κ. Όσβαλντ, άλλοτε στέλεχος στις τράπεζες Dresdner και BNP Paribas, αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή του σε διακίνηση “μαύρων χρημάτων” από εξοπλιστικά προγράμματα, υποστηρίζοντας ότι αφενός ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν στις τράπεζες οι πελάτες του και αφετέρου ότι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας είχε “χαλαρούς κανόνες” για τους πελάτες του, με στόχο την παροχή υπηρεσιών που δεν θα μπορούσαν να έχουν σε άλλες χώρες.

 

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και στην υπόθεση της προμήθειας ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson.

 

Υπενθυμίζεται πως ο τραπεζικός συνελήφθη στο Αμπού Ντάμπι μετά από διεθνή εντάλματα των ανακριτών Διαφθοράς και έχει ήδη παραπεμφθεί με άλλα πρόσωπα για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και της Siemens.

 

Πηγή: Έθνος