Στη Σικελία το αλιευτικό με τους 30 νεκρούς μετανάστες

Το αλιευτικό που εντοπίσθηκε χθες βράδυ νότια της Σικελίας με 566 μετανάστες και περίπου 30 πτώματα αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα στο σικελικό λιμάνι του Ποτσάλο.

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο θάνατος των μεταναστών οφείλεται σε ασφυξία και πνιγμό λόγω, κυρίως, του υπερβολικού αριθμού ατόμων που μεταφέρονται από τους δουλεμπόρους.
Το αλιευτικό συνεχίζει να ρυμουλκείται από το πλοίο Γκρεκάλε, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το περασμένο σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Η τραγωδία προκάλεσε νέα παρέμβαση, σε υψηλούς τόνους, της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά: «Άλλοι τριάντα νεκροί σε ένα πλεούμενο. Άλλοι τριάντα νεκροί που βαραίνουν την συνείδηση όσων υπερασπίζονται τις επιχειρήσεις διάσωσης της δικής τους Θάλασσας. Πρέπει να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις και να τους βοηθήσουμε στις χώρες τους, αμέσως! Τα πουκάμισα των Ματέο Ρέντσι και Αντζελίνο Αλφάνο έχουν βαφτεί με αίμα. Ή όχι;» υποστήριξε στο Facebook ο γραμματέας του κόμματος αυτού, ο Ματέο Σαλβίνι.

 

Στο μεταξύ, το θέμα της μετανάστευσης και της αναγκαίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια σημεία της ομιλίας του Ματέο Ρέντσι στο Ευρωκοινοβούλιο – στο Στρασβούργο – με την οποία την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ιταλικής εκ περιτροπής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ