Στη Βουλή το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σε θέση μάχης βρίσκονται απόψε στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή τη φορά για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί η συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, που υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη 73 βουλευτές του κόμματος.

 

Στην αιχμή της κριτικής που ασκεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, βρίσκονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «έφεραν το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους», κινδύνους που διογκώθηκαν μετά την τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Ειδικά για το σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών συνδέονται με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην οικονομία το 2015 και υπογραμμίζουν ότι το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι εξαιρετικά δυσμενές για τη χώρα, παρά την αποφυγή του κουρέματος των καταθέσεων.

Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται επίσης στον κίνδυνο αφελληνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, «αφού το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει περιέλθει στα χέρια ξένων ιδιωτών επενδυτών και hedge funds».

Στο επίκεντρο της αποψινής συζήτησης στη Βουλή αναμένεται να βρεθoύν επίσης η τύχη υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τα κόκκινα δάνεια.