Στην ανατολική Μεσόγειο θα αναπτυχθεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο κι όχι στον Κόλπο για να βελτιωθεί η ταχύτητα δράσης των γαλλικών δυνάμεων επί του πεδίου, διευκρίνισε γαλλική στρατιωτική πηγή, μετά την ανακοίνωση από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι το πλοίο θα αναχωρήσει αυτήν την εβδομάδα για επιχειρήσεις στη Συρία.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα χρειαστεί μερικές ημέρες για να φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Συρίας ή του Λιβάνου, πρόσθεσε η ίδια στρατιωτική πηγή.

«Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα αποπλεύσει την Πέμπτη για την ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες δράσης μας», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που συνήλθαν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, δυτικά του Παρισιού.
Το αεροπλανοφόρο με τα 26 καταδιωκτικά -18 Rafale και 8 Super-Etendard- θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα κρούσης των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, μειώνοντας ταυτοχρόνως τον χρόνο πτήσης σε σχέση με τις αποστολές που γίνονται σήμερα από τον Κόλπο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 6 Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 6 Mirage 2000 στην Ιορδανία, τα οποία πραγματοποιούν καθημερινά αποστολές για πλήγματα και αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Με συνολικά 38 καταδιωκτικά, η Γαλλία θα μπορέσει «να εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο